Válságban a kubai rum
Komoly bajban van Kuba. Cukorhiány miatt került válságba ugyanis a világhírű rumipar. Az idei csekély termés, a súlyos aszály megakaszthatja a rum fellendülését, amely egykor a karibi szigetország gazdaságának egyik húzóereje volt.
A kubai kommunista kormánynak nehézséget okoz, hogy elegendő cukrot dolgozzon fel, az pedig elengedhetetlen a rum előállításához . Amint a nyári esőzések véget vetnek a karibi sziget 2025-ös betakarításának, a Reuters legfrissebb elemzése szerint Kuba állami monopóliuma, az Azcuba idén valószínűleg csak 165 000 tonna cukrot fog előállítani.

Összehasonlításként az 1980-as évek végén 8 millió tonnás volt a termés cukornádból, azaz a visszaesés drámai.

Michael Bustamante, a Miami Egyetem kubai és kubai-amerikai tanulmányok nevű tanszékének vezetője „lehangolónak” nevezte a helyzetet.

„A 19. századig kell visszamennünk, hogy ilyen alacsony számokat találjunk” – idézi a lap a tanszékvezetőt.

Kuba minden területre kiterjedő gazdasági válsággal küzd. Az elmúlt néhány évben kénytelen volt cukrot importálni, hogy el tudja látni lakosságát, de a rumtermelők nem engedhetik meg maguknak, hogy a saját italukat külföldiekkel helyettesítsék. Egy, a Guardiannak névtelenül nyilatkozó szakági vezető ezt azzal magyarázta, hogy a szabályozás előírja, hogy minden folyadéknak az országhatáron belülről kell származnia.

„Úgy gondolom, hogy a negyedik negyedév különösen nehéz lesz” – mondta az ügyvezető.

Mindez azért is problémás, mert a sziget gazdaságának fénypontja a rumipar volt. Nagy nemzetközi luxusbrandek versenyeznek a világpiacokon a jellegzetes kubai szeszes italokkal. Több brit, francia és más multinacionális alkoholgyártó nagyvállalat is együttműködött a havannai kormánnyal, gyakran kínos jogi konstrukciókban, hogy kiengeszteljék az OFAC-ot, az Egyesült Államok Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatalát – írja a Guardian. Ez a hivatal felügyeli Washington hat évtizedes kereskedelmi embargóját a szigetországgal.

A rum a nádcukorgyártás során fennmaradt melaszból vagy közvetlenül a cukornád levéből erjesztett és lepárolt égetett szesz. Az általunk ismert rumot 1862-ben találták fel – a legelterjedtebb nézet szerint – Kubában, amikor Santiago tengerparti városának egyik boltosa úgy gondolta, hogy jobbat tud, mint azok az italok, amelyeket a rabszolgák által művelt ültetvényeken készítenek. A boltos neve Facundo Bacardí volt.

(V.Zs.)
2025.05.31 15:07:13


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!