Európa „csokoládéválsága”: A klímaváltozás veszélyezteti az EU kakaó- és más alapvető élelmiszer-ellátását
Egy jelentés szerint a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése súlyosbítja az EU „csokoládéválságát”. A jelentés szerint a kakaó egyike annak a hat alapvető nyersanyagnak, amelyeket nagyrészt a környezeti veszélyeknek kitett országokból szereznek be, írja a The Guardian.
Válság a csokoládéiparban: áremelkedések és kakaóhiány az éghajlati kockázatok közepette
A kakaó, a búza és a kukorica importjának kétharmada olyan országokból származott, ahol a biodiverzitás leromlottnak tekinthető.

A brit Foresight Transitions tanácsadó cég szerint a 2023-ban az EU-ba importált kakaó, kávé, szója, rizs, búza és kukorica több mint kétharmada olyan országokból származott, amelyek rosszul voltak felkészülve az éghajlatváltozásra. A kakaó, a búza és a kukorica importjának kétharmada olyan országokból származott, ahol a biodiverzitás leromlottnak tekinthető. A kutatók szerint a klímaválság élelmiszertermelésre gyakorolt hatásait súlyosbítja a csökkenő biodiverzitás, ami miatt a gazdaságok kevésbé ellenállóak. „Ezek nem elvont fenyegetések” – mondta Camilla Hyslop, a jelentés vezető szerzője. „Ez már most is megmutatkozik a vállalkozásokra, a munkahelyekre és a fogyasztói élelmiszerárakra gyakorolt negatív hatásokban – és egyre rosszabb lesz.” Az elemzés az Eurostat kereskedelmi adatait két környezetbiztonsági rangsorral vetette össze: a Notre Dame Egyetem klímafelkészültségi indexével (amely egy ország sebezhetőségét és alkalmazkodóképességét méri), valamint az Egyesült Királyság Természettudományi Múzeuma által készített biodiverzitási integritási indexszel. A kakaó esetében, amely a csokoládéipar egyik alapvető összetevője, és amelyet Európában nem termelnek, a jelentés a következőket mutatja: Az import 96,5%-a olyan országokból származik, amelyek rosszul felkészültek az éghajlatváltozásra.

Az országok 77%-ában leromlott a biodiverzitás
Válság a csokoládéiparban: áremelkedések és kakaóhiány az éghajlati kockázatok közepette


Az iparág már most is szembesül a szélsőséges időjárási események okozta cukorárak emelkedésével, valamint a kakaóhiánnyal, amelynek nagy része Nyugat-Afrikából származik, egy olyan régióból, amelynek éghajlati és ökológiai kockázatai egymást átfedik. Az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány megbízásából készült jelentés azt javasolja, hogy a nagyobb csokoládégyártók fektessenek be az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásba és a biológiai sokféleség védelmébe a kakaótermelő országokban. A csokoládé régóta az öröm és a kényeztetés szimbóluma, de jövője bizonytalan . A klímaváltozás, a talajromlás és a növényi betegségek hatása miatt a csokoládé ritkaságszámba mehet.




2025.05.21 10:40:51


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!