Aranyáron megy az eper a sárgabarackról ne is beszéljünk
Felkötheti minden magyar a gatyáját, aki kedveli az epret és a sárgabarackot. Az eper a boltokban háromezer forint körül kapható. Így , aki lekvárt csinálna eperből az kezdjen el spórolj. Persze, aki szereti a sárgabarackot az a négyezer forintos kilónkénti ártól is megszédülhet. A termelők és az érdekképviseleteik azonban aggódnak.
Már kapható a hazai piacokon a magyar szamóca, amelyre idén is jelentős a kereslet. Gondot okoz azonban a szokatlanul hűvös, borult májusi időjárás, amelynek következtében lelassult az érés és elhúzódik az idei szamócaszüret - közölte piaci körképe alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).

A közlemény szerint a fóliás termesztésből származó szamóca május első hetében jelent meg a piacon, a szabadföldi gyümölcs szedése pedig május 15-20. között kezdődött. A fóliás termés átlagos, a takart állományokat hatékonyan sikerült megvédeni az áprilisi és májusi fagyoktól, a szabadföldi termésben viszont jelentős fagykárok tapasztalhatók: térségtől függően 40-80 százalék közötti a terméskiesés. Az időjárási viszontagságok miatt a piacokon csökken a kínálat, így a május elejei árak tartják magukat, érdemi árcsökkenés nem következett be. A június közepéig tartó szezonban markáns változásra már nem is számítanak, hacsak nem jön egy váratlan és jelentős hőséghullám.

Jelenleg a szamóca betakarítása jelenti a legnagyobb problémát. A gépesítés nem megoldott, a kézi munkaerő viszont nagyon drága, ráadásul nehéz munkaerőt találnia fáradtságos munkával leszedhető szamócára.

Magyarországon mintegy 704 hektáron termesztenek szamócát, a termőterület az elmúlt öt évben folyamatosan bővült. 2024-ben 22 százalékkal nagyobb felületen foglalkoztak szamócával, mint 2020-ban. A betakarított termésmennyiség 2024-ben 8 ezer tonna volt, ami 500 tonnával haladja meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A bővülés elsősorban a termőterület növekedéséből adódik, a fajlagos hozamok az elmúlt években nem változtak számottevően. Az import szamóca az idén is szerepel a boltok kínálatában, a hazai termesztésű gyümölcs azonban beltartalmi értékét és ízét tekintve is jóval magasabb fogyasztási élményt képvisel. A magyar szamócát frissen, teljes érettségében szüretelik, amivel a déli, mediterrán országokból érkező, féléretten szedett gyümölcs nem tudja felvenni a versenyt – írta közös közleményében a kamara és a FruitVeB.

Nos ezen közleményből kiderül, hogy olcsóbb nem lesz az eper. Így aki kedveli az spórolgasson, főleg, ha ebből befőzni is akar a téli időre. Az eper idén lassan már luxus termék lesz. Akárcsak a többi gyümölcs.

(Csákány T.)
2025.05.27 18:32:48


© Esti Újság - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!

© Esti Újság - 2025 - Hírek és Bulvár minden mennyiségben!