Húsról való lemondás a környezet és az egészség érdekében
A húsmentes étrend nemcsak a környezetre és az éghajlatra nézve előnyös, hanem az egészségre is: számos tanulmány bizonyítja ezt – erre a tényre kívánja felhívni a figyelmet az október 1-jei Vegetáriánus Világnap. Olyan országokban, mint Ausztria, a húsfogyasztás alig csökken, sőt, az utóbbi időben kismértékben nőtt.

Egy átlagember Ausztriában évente valamivel kevesebb, mint 58 kilogramm húst fogyaszt. Ausztriában évente több mint 100 millió állatot vágnak le erre a célra. Az Osztrák Hús- és Zöldségipari Szövetség (AMA) adatai szerint az elmúlt években tapasztalható csökkenés után az utóbbi időben kismértékben emelkedett a húskészítmények eladása Ausztriában. A hústól teljesen tartózkodók és vegetáriánus vagy vegán étrendet követők száma a lakosság tíz százalékára becsülhető.
A húsfogyasztás csökkentésének nagy előnyei lennének, amint azt számos tanulmány is mutatja, például az Európai Bizottság felmérése , amely arra a következtetésre jutott, hogy az élelmiszertermelés a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának körülbelül egyharmadáért felelős, az állati termékek előállítása pedig különösen magas kibocsátást okoz.
Ehhez jönnek még a szántóföldek és legelők használatának megváltozása. Az intenzív mezőgazdaság veszélyezteti az állati és növényi élőhelyeket, és veszélyezteti a biológiai sokféleséget. Nagy mennyiségű vizet igényel, még a vízhiánytól sújtott régiókban is. Egy Nagy-Britanniában készült tanulmány kimutatta: Az állati termékek előállítására a világ mezőgazdasági területeinek több mint 80 százalékát használják fel, de az emberi táplálkozáshoz szükséges fehérjemennyiségnek csak körülbelül egyharmadát biztosítják.
Az éghajlat, a környezet és az erőforrások védelme érdekében drasztikusan csökkenteni kell az állati eredetű termékek mennyiségét az étrendünkben – ezt szorgalmazza számos kutató, köztük az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) is értékelő jelentéseiben . Ennek pedig egészségügyi előnyei is lennének, ahogy azt számos tanulmány kimutatta – mondja Maria Wakolbinger, a Bécsi Orvostudományi Egyetem Közegészségügyi Központjának munkatársa.
„Általánosságban elmondható, hogy a vegetáriánusok és a vegánok átlagosan jobb vérzsírszinttel és alacsonyabb testtömegindexszel rendelkeznek” – mondja Walkobinger. Az epidemiológus példaként említi az Oxfordi Egyetem EPIC-tanulmányának eredményeit , amely az étrendeket és a kapcsolódó betegségkockázatokat vizsgálja. Ez azt jelenti, hogy a hústól tartózkodó emberek átlagosan alacsonyabb koleszterinszinttel rendelkeznek, és gyakrabban normális testsúlyúak, mint azok, akik hagyományos, vegyes étrendet követnek. Ez csökkenti a krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás vagy a rák kockázatát is.
Wakolbinger azonban hangsúlyozza, hogy a vegetáriánus vagy vegán étrend nem automatikusan egészséges. A Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatócsoportjának tanulmánya kimutatta, hogy a magas feldolgozottságú, iparilag előállított élelmiszerek fogyasztása semlegesítheti a vegán étrend egészségügyi előnyeit. „Láttuk, hogy a magas cukor-, telített zsír-, só-, tartósítószer-, aroma- és energiatartalmú snackek és gyorséttermi termékek növelik számos krónikus betegség kockázatát” – mondja Wakolbinger.
Ahhoz, hogy a vegetáriánus vagy vegán étrend jótékony hatással legyen az egészségre, kerülni kell a készételeket, a cukros italokat és a finomított szénhidrátokat. A friss élelmiszereket magunknak kell feldolgozni vagy elkészíteni – ez a vegetáriánusokra vagy húsevőkre is vonatkozik, hangsúlyozza Wakolbinger.
Húsmentes diéta esetén az étlapnak is változatosnak kell lennie, hogy megelőzzük a kalcium-, D-vitamin- vagy vashiányt, és biztosítsuk a megfelelő fehérjebevitelt. „Elegendő ismeretekkel kell rendelkezni, és gondosan meg kell tervezni az étrendet” – mondja az orvos. A B12-vitamint étrend-kiegészítőként is érdemes szedni, mivel húsmentes étrend esetén gyorsan kialakulhat ennek a vitaminnak a hiánya.
Bár egyre több tanulmány foglalkozik a táplálkozással és a kapcsolódó egészségügyi kockázatokkal, az osztrák lakosság étkezési szokásairól hiányoznak a pontos adatok. „Feltételezésünk szerint az osztrákok körülbelül tíz százaléka vegetáriánus vagy vegán étrendet követ” – mondja Wakolbinger.
Ezt az adathiányt most pótolni fogják. A közös COPLANT tanulmány jelenleg Németországban és Ausztriában zajlik. A tanulmány különböző diétákat és azok egészségügyi következményeit vizsgálja, így pontosabb képet ad az osztrák lakosság élelmiszer-preferenciáiról. A résztvevőket még keresik. A részvétel előfeltétele, hogy legalább egy éve egy adott étrendet (vegyes étrend, pescatariánus, vegetáriánus vagy vegán) kövessenek.
stoffán györgy
2025.10.01 22:05:02