Szépek, de nagyon drágák a magyarországi adventi vásárok
Pénteken megnyílt a magyar főváros két ikonikus karácsonyi vására, a Vörösmarty Classic Xmas és az Advent Bazilika.

Nagy változások nincsenek tavalyhoz képest, bár a szervezők kicsit fényezték a fényeiket, megújult a Szent István Bazilika homlokzatára vetített fényfestés, és egy vadonatúj fényvetített filmet is bemutattak, míg a Vörösmarty téren gigabuborékba zárt Vörösmarty-szobrot színes csóvák pásztázzák.
A csetreszárusok, szebb nevükön a kézműves kiállítók a szokásos bőrszütyő-szappan-kerámiavirág-sapka-ötvös-fakanál vonalon mozognak, tisztelet a kivételnek. A látogatók túlnyomó többsége külföldi turista, az árakat is rájuk szabták.
Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az ételekért általában kért 4000-6000 forint kicsit sem vészes külföldiként, az a 10-15 euró egy vásárban megkóstolt helyi ínyencségért igen jó ár. Nyilván van gazdasági racionalitás az árcédulák mögött (kitelepülés költségei, esti, hétvégi munkavégzés, egyetlen bő hónap alatt kell megkeresni a profitot), de azért túlzások is tapasztalhatóak.
A szervezők inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy az árak nem vadultak tovább a tavalyihoz képest, csak az infláció alatti mértékben, 1,5 százalékkal nőttek, ráadásul az ételek kétharmada egyáltalán nem drágult – vagyis akinek a tavalyi árak nem okoztak problémát, az idén is mosolyogva falhat. Maximalizált áron kapható a sima és a sajtos-tejfölös lángos, a töltött káposzta, valamint a kolbász kenyérrel és mustárral.
A plusz ízesítés nélküli, rezsicsökkentett forralt bor mindkét helyen 1500 forintért kortyolgatható az úgynevezett forróital-pontokon.
A másik ütőkártya az 1600 forintos fix áras étel, ezt azért reklámozni nem szokták az árusok. Az 1500-as forralt bortól pedig kedvesen próbálnak mindenkit a speciális, ízesített, felessel megvadított drágább verziók felé terelni.
A szaftos főételek viszonylag jól mutatnak, nehéz is választani az egymásra dobált kavalkádból, bepróbálkozhatunk egy „szedjen mindenből úgy összesen két marékkal” verzióval, a sült dolgok többsége viszont lehangolóan fonnyadt, összeaszott, de ennek ellenére láthatóan szeretik a népek például a 6900 forintos grilldogot. A 2500 forintos rizibizi vagy petrezselymes krumpli soknak tűnik első látásra, a 4500-5500 forintos gulyás (plusz cipó) vállalhatóbb. Az édességek csábítóbban néznek ki, de ez csak abban az esetben igaz, ha nem számoljuk közéjük a dubaji csokis (4900) és nutellás (3500) lángost.
ÉTELEK:
marhapörkölt – 6500-6800 forint
sült kolbász – 5500–5700 forint
burgerek – 4700 forinttól
sima lángos – 2000 forint, sajtos-tejfölös – 3200 forint, turbózott – 4900 forintig
kürtős kalács – 2800 forint, ízesítve/töltve 3300-4500 forint
rétesek – 1900-2000 forint
nutellás palacsinta – 3200 forint
ITALOK:
forró tea 3dl – 900-1300 forint, rummal 2200-4500 forint
forró csoki – 1700-3500 forint, alkohollal – 2900-6800 forint
ásványvíz – 850 forint
kávé – 1100-1250 forint
borsodi sör – 1500-1800 forint
bor decije – 800 forint
Az Advent Bazilika január elsejéig tart nyitva, 11-től este 10-ig, péntek-szombaton 11-ig, ez karácsonykor és újévkor változik csak. A Vörösmarty téren a vásár is 11-kor nyit, de korábban, este 9-kor zár, péntek-szombaton 10-kor, ez karácsonykor és újévkor változik. A kisvasút hétköznap 2-től este 8-ig, hétvégén 11-től este 8-ig köröz majd a téren.
forrás: Telex/SZMSZ
stoffán
2025.11.17 14:13:22