hirdetés

Yates besárgult a Touron
2020-09-02 23:27

Alaphilippe-től elvették a sárgatrikót egy érthetetlen és meghökkentő büntetéssel. A Tour de France sem a régi ez már biztos. A legutóbbi etapon a belga Wout Van Aert volt a leggyorsabb szerdán a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny ötödik szakaszán, Julian Alaphilippe húsz másodperces időbüntetést kapott, Yates pedig besárgult.

 

A keddi, első hegyi befutóval záruló etap után a csapatok ezúttal „kímélő üzemmódra” váltottak, és a 183 kilométeres szerdai táv első 150 kilométere gyakorlatilag eseménytelenül telt: a mezőny teljesen együtt haladt, szökési kísérlet sem volt.

Az utolsó harminc kilométerre aztán emeltek a tempón a csapatok, az addigi kényelmes kerekezés után magasabb fordulatszámra kapcsolt a karaván, amely 6.5 kilométerrel a befutó előtt két részre szakadt a feltámadó szélben. Az élen a Sunweb haladt az utolsó ezer méteren, a sprintbefutó végén azonban a Jumbo-Visma versenyzője, Wout Van Aert örülhetett, aki fél kerékkel előzte meg a holland Cees Bolt.

Peter Sagan elveszítette a pontverseny vezetőjének járó zöld trikót, amelyet csütörtökön a most harmadik ír Sam Bennett viselhet majd.

Az összetett éllovasának járó sárga trikó viselője is változik: ugyan az esélyesek, így az eddig első francia Julien Alaphilippe is a mezőnnyel együtt ért célba, a Quick-Step versenyzőjét a szakasz után húsz másodperces időbüntetéssel sújtották, mivel az utolsó 20 kilométeren belül frissítőt kapott csapatától, ez pedig a szabályok értelmében nem megengedett.

Mindez azt jelenti, hogy a sárga trikó csütörtökön a brit Adam Yatesen lesz, Alaphilippe pedig a 16. helyre csúszott vissza.
Tom Steels, a Quick-Step sportigazgatója elmondta, tudtak a szabályról, de a csapatsegítő nem tudott közvetlenül a 20 kilométert jelző tábla előtt elhelyezkedni, mert az túl veszélyes lett volna.

„Kár így elveszíteni a sárga trikót, de ma különös körülmények is felvetődtek. Hibáztunk, de ez volt az egyetlen hely, ahol átadhattuk a palackot. Julian természetesen csalódott, mert nem csinált semmi rosszat” – mondta Steels.

Adam Yates közölte, nem ilyen körülmények között akarta átvenni a sárga trikót.

„Már a csapatbuszon zuhanyoztam, és vártam, hogy a többiek is végezzenek, amikor valaki felhívta a sportigazgatónkat, hogy szóljon nekem, mert fel kell mennem a dobogóra” – mesélte a brit sportoló.

A mezőny csütörtökön a Le Teil és Mont Aigoual közötti, hegyi befutóval záruló 191 kilométert teljesíti.

A francia körversenyt a koronavírus-járvány miatt rendezik a nyár közepe helyett szokatlan időpontban, de még így is az idei első háromhetes viadal, mivel a szintén halasztott, általában májusi Giro d’Italia csak októberben lesz, és azt követi, részben átfedéssel a Vuelta a Espana.

( CS.T.)