hirdetés

Nagyot küzdve a walesi válogatott 2-1-re legyőzte Szlovákia csapatát Bordeaux-ban, a labdarúgó-Európa-bajnokság B csoportjának szombati mérkőzésén.

wales-szlovákia

A walesi válogatott első számú hálóőre, Wayne Hennessey – aki végigvédte a selejtezősorozatot, és mindössze négy gólt kapott – nem vállalta a játékot, mert begörcsöltek a hátizmai. A helyét a Liverpool tartalékkapusa, a 22 éves Danny Ward foglalta el, aki korábban csak két barátságos mérkőzésen játszott a nemzeti csapatban egy-egy félidőt.

A 3. percben a Napoli középpályása, Marek Hamsík látványos szólót mutatott be, amelynek végén nagy helyzetbe került, de lövését a Tottenham Hotspur védője, Ben Davies becsúszva tisztázta. A 10. percben a Real Madrid támadója, Gareth Bale szabadrúgásból szerzett vezetést Walesnek.

A folytatást jó iramú mezőnyjáték jellemezte, a némi fölényben lévő szlovákok többször próbálkoztak kapura lövéssel, a walesiek viszont pontosabbak voltak, de az állás nem változott. A britek egy elmaradt büntetőt kértek számon a norvég játékvezetőn, a látottak alapján jogosan, ugyanis Martin Skrtel egyértelműen szabálytalan volt Jonathan Williamsszel szemben a tizenhatoson belül.

A szünet után Wales egyértelműen visszaállt, a védekezésre összpontosított, amikor viszont eljutott ellenfele kapuja elé, veszélyes volt. Az 57. percben Bale fejesét kellett vetődve védenie Kozáciknak. A 61. percben a csereként egy perccel korábban pályára küldött Ondrej Duda – aki Nikolics Nemanja csapattársa a varsói Legiában – lövésével egyenlített Szlovákia.

A hajrában mindkét csapat törekedett a győztes gól megszerzésére, ez végül az angol másodosztályban játszó Thomas Robson-Kanu jóvoltából Walesnek sikerült. Szlovákia ismét egyenlíthetett volna, de Adam Nemec a kapufát találta el.

A B csoport másik első fordulós találkozóját, az angol–orosz találkozót 21 órától rendezik Marseille-ben.