hirdetés

Másfél millió forintot is elkérhetnek a franciaországi Európa-bajnokságra szóló jegyekért hamis weboldalakon – hívták fel a figyelmet az ESET és Sicontact Kft. internetes biztonságtechnikával foglalkozó cégek közös közleményükben. A csalók keményen ráfeküdtek az Eb-re.

EB jegy-nso

A tájékoztatás szerint a jegyeket kizárólag az UEFA hivatalos weboldalán keresztül lehet megvásárolni 25-895 euró közötti áron. Hamis információt tartalmaznak azok a kéretlen levelek, spamek, amelyek szerint új jegyek érkeztek az Eb-re, vagy a felhasználó nyert az UEFA sorsolásán. A jegyek sorsolása már véget ért, és a szervezők már csak a Last Minute Sales Platform elnevezésű felületen kínálnak belépőket igénylési sorrendben.

Béres Péter, az ESET termékeket forgalmazó Sicontact Kft. biztonsági szakértője elmondta: 2014-ben a második legkeresettebb kifejezés globálisan a „WorldCup”, Magyarországon a „Vb 2014” volt. Ez keresések millióit jelöli, és ha csak a keresések egytized százalékát terelték el adathalász oldalakra, akkor is jelentős számot kaptunk jegyezte meg.

A két évvel ezelőtti labdarúgó-eseményhez képest ráadásul mostanra jelentősen emelkedett a spamek veszélyességének fokozata is. A PhishMe e-mail figyelő szolgáltatás jelentése szerint a legutóbbi vizsgált időszakban az összes spam levél mintegy 93 százaléka zsaroló vírust próbált meg terjeszteni tette hozzá a szakember.

A közlemény szerint nem újdonság az ilyen jelentős eseményekhez kötődő hamis weboldalak működése, így az Európa-bajnokság szervezői a szurkolók számára kiadott figyelmeztetések mellett egy olyan böngészőkiegészítőt készítettek, amely azonosítja a hivatalos és nem hivatalos jegyárusító oldalakat.

(Fotó: NSO)