hirdetés

Május 21-én kerül megrendezésre Fussuk le! Sportegyesület Fél- és Negyedmaratonja Csongrádon. Ennek kapcsán beszélgettünk a kétnapos rendezvény házigazdájával Kecskés Lacival, az egyesület vezetőjével.

A Fussuk le! Sportegyesület 2020 nyarán azzal az egyszerű céllal jött létre, hogy tagjai számára támogatást nyújtson a rendszeres testmozgásban. Laci és sporttársai aktív sportolói múlt után mind felnőttként találtak rá a futásra, így programjaikkal elsődlegesen az amatőr futókat szeretnék segíteni, hogy megtalálják a futósportban rejlő szépségeket. Az egyesület tagjai korosztálytól függetlenül korlátlanul használhatják az egyesület összes online edzését, személyre szabott étrendet és az edzéstervet kaphatnak, amelyeket helyszíni közös edzésekkel egészítenek ki. Az idei évre az egyesület taglétszáma elérte a 150 főt, amit az alapítók sikernek és egyben óriási kihívásnak tekintenek.

Több mint verseny

Május 21-én immáron második alkalommal kerül megrendezésre Csongrádon a Fussuk le! Fél- és Negyedmaraton, melyre online már lehet nevezni: https://korido.hu/2023FLF_reg.

A Fussuk le! Egyesület alapkoncepciója és maga a csongrádi verseny is teljesen újító szellemben valósul meg. Támogató, motiváló közösségként a szervezők kiemelt célja, hogy a versenyre érkezők teljeskörű élményt kapjanak, akár egy teljes hétvégére Csongrádot válasszák úticéljuknak, így már a versenyt megelőző napon is izgalmas programokkal találkozhatunk, ahol futásról, sportolásról lehet beszélgetni a meghívott szakértőkkel és
népszerű sportolókkal. A versenyhez támogatóként és indulóként is csatlakozik Erdélyi Zsófia olimpikon maratonfutó. Zsófia Fussuk le! futócsoportot szervez Gödöllőn, valamint online órákba is bevonódik majd az egyesület színeiben. A versenyen a zökkenőmentes lebonyolítás
mellet a hangulat kap kiemelt figyelmet, rengeteg zenei ponttal és meglepetéssekkel az útvonalon. Minden befutót alföldi gulyással és rétessel, és persze innivalókkal lepnek meg, illetve a versenyen indulók ingyenes belépőt kapnak a Csongrádi Fürdőbe.

Aki kacérkodik még csak a futással és nyitott egy kis csongrádi városnézésre a félmaraton helyett a 10,5 km- t is választhatja, míg a gyerekek számára egy 750 méteres pálya kerül kialakításra. Amennyiben valakinek megtetszik a családias hangulatú verseny, az eseményen lehetőség
lesz a Fussuk le! Egyesületbe való belépésre.

Lacit arról kérdeztük, miért érdemes az egyesületbe belépni?

A közösség ereje a fő inspiráció, magányos futóként szükségünk van tartozni valahova, ahol megfelelő tanácsokkal látnak el. Tagjaink online keresztedzéseket, nevezési- és vásárlási kedvezményeket kapnak, egyesületi felszerelést vásárolhatnak és olyan programoknak is részesei lehetnek, mint a Cimbora, ahol amatőr futókat ismerünk el elért eredményeik, értékeik alapján.

Mit ad számodra a rendszeres futás?

Egyensúlyban tart, fizikálisan és mentálisan is. Segít megismerni önmagam, és a határaimat, mégpedig nagyon igazságos módon, ugyanis a futásból annyit veszel ki, amennyit beletettél, és ez az élet más területein sok kihíváson átsegít.

Milyen számodra egy ideális futással töltött nap?

A reggeli futók táborába tartozom, amiben egyrészt benne van, hogy jól indul a napom, illetve az is, hogy már letudtam az edzésem. Szerintem minden korán kelő futónak megvan a saját rituáléja. Én például gyorsan ébredek, egy gyors pohár víz és fél banán elfogyasztása után bemelegítek otthon, és már indulok is futni. Persze ezt sokszor nagyon álmosan teszem. Nem rég óta készülök egy új edző tervei alapján, ez nagyon sokat segít, hogy motiváltan induljak reggelente.

Jelenleg külföldön, Angliában élsz, akad olyan inspiráló téma, amit mintaként átvehetünk, vagy tanulhatunk tőlük?

Angliában a közösség szerepe az egyéni sportban erősebb, mint azt korábban otthon láttam. A különböző tudásszintek elfogadása, ezáltal a futók körének tágra nyitása történik sokszor egy adott rendezvényen belül. Itt a Parkrun nagyon népszerű, ahol 5km-es pályán lehet futni
szombat reggelente az ország számtalan pontján. A szervezők itt mérik az időd, kategóriánkként rangsorolnak, így itt lehet találkozni 15p-es 5km-el és olyannal is, aki tempósan sétálja le a távot, ám a végén a közös kávézás a kötelező és elmaradhatatlan közös pont, ami nagyszerűen összehozza az embereket. A Fussuk le! Egyesületnél ugyanezt szeretnénk fókuszba helyezni, a sport által a hasonló érdeklődésű hobbi futókat egy nagy,
egymást támogató közösségé szervezni.

Milyen sportot űztél a futás előtt? Mikor, és miként érkezett a futás az életedbe?

A kosárlabda világából jövök, ami szöges ellentéte a hosszútáv futásnak, mégis 15 évvel ezelőtt egy sokak számára ismerősen hangzó helyzetben kezdtem futni. Rengeteg munkám volt, egyre több stressz ért, és egyre kevesebb időm magamra, így hát kerestem valamit, ami feloldja ezt, kikapcsol és újra formába hoz.

Mit tanácsolsz annak, aki még nem fut rendszeresen, miért vágjon bele épp ebbe a sportágba?

A futás egyszerű, nagyon kevés benne a kötöttség és mindenki számára elérhető. Kilépsz az ajtón és már mehetsz is. A futás letisztítja a gondolataid és feltölt energiával, élményekkel. Aki szívesen tartozna egy közösségi értékeket és számtalan különleges szolgáltatás nyújtó sportközösségbe, érdemes ellátogatnia a fussukle.com oldalára. A tagok ingyenes pilates, jóga, mobilizáló és erősítő edzéseken vehetnek részt, valamint az egyesület szakértői segítséggel edzés- és étrendtervezéssel is foglalkozik a kezdő szinttől egészen a haladóig.

Laci elmesélte, hogy idén is elindult Cimbora programjuk, ahol olyan amatőr futókat, triatlonosokat ismernek el, akik példaképeik és valami különleges, nagy célt tűztek ki maguk elé. Az egyesület futóival és alapítójával legközelebb május 21-én a Fussuk le! Fél- és
Negyedmaratonon Csongrádon lehet találkozni, ahova szeretettel várnak minden futót.

Bővebb információ: www.fussukle.com