hirdetés

Van ahol a foci más
2017-04-13 20:00

Egy barátom hívott el a XVI kerületbe szurkolni a csapatának, egy kis pályás amatőr bajnokságban. Mivel volt rá időm, így úgy gondoltam, hogy miért is ne menjek ki, hiszen szépen sütött a nap és egy sörrel ücsörögve a pálya mellett szurkolni a havernak nem rossz dolog.

Több pályán folyt a bajnokság. És minden csapatnak elég lelkes kis közönség szurkolt. Meg kell jegyeznem, hogy összességében itt sem voltak sokkal kevesebben, mint ahány néző az NB1 mérkőzésein szokott megjelenni átlagosan. Színes kavalkád a büfénél, ami boldog mosolyt csal a büfés arcára, amin nem lehet meglepődni, bár nem sajnálja senki tőle a mosolyát, mert az árai kifejezetten barátságosak. A zsíros kenyere meg egyenesen mennyei! Nagyon tudatosan a zsíros deszkáim mellé Heineken sört rendelek. Az igazit.

Nézegetem a barátom csapatát. Több embert ismerek közülük. Az egyik gimnáziumban tanít, a másik autószerelő, a harmadik hentes, de a kapuban Doki áll, aki egy nagy kórház sebész főorvosa. Van még vállalkozó és ott van Lajos az örök munkanélküli. Gabika az egyetlen fiatal a maga 22 évével. A többiek mind a negyvenesek társasága, kivéve Lajost, aki már az 55-öt is átlépte pár napja. Pocakból nincs hiány, a miniszterelnök csúnyán összevonná a szemét őket elnézve, hiszen nem szereti a pocakot. Bemelegítenek a fiúk. A játékvezető a pálya mellett egy padon dohányzik. Partjelzői nincsenek, magányos hőssel állunk szemben. Közben nézem az ellenfelet. Valamivel jobb kondiban vannak és az életkoruk is lényegesen alacsonyabb. Ha tipp-mixelnék, akkor a barátomnak nem vallanám be, de ellenük fogadnék. Igaz barátom csapata mellett sokat dob a latba, hogy ők kék-fehérben játszanak. Ez véletlen, de én az MTK rajongásom okán, nem fogadom el véletlennek, újabb ok, hogy nekik szurkoljak. Az ellenfél sárgában. Igaz az egyik narancssárgás sárga. Ők a Veszett Rigók. Barátomék a Blue Faktor. A nagy nézelődés közben, örömmel fedezem fel egyik rejtett zsebemben a jelentősebb szotyi tartalékomat. Ez még jól fog majd jönni.

A bíró az órájára néz, elnyomja a cigijét és komótosan a pálya közepe felé kezd el sétálni. Ez egyértelmű jele annak, hogy hamarosan indul a nagy derbi. A szurkolók is kezdenek összébb állni, mert a közösségi élményt ez láthatóan erősíti. Pár idősebb bácsika ül a padon tovább, ők úgy fest semleges nézők, akik csak a napfényt élvezik és a játékon szórakoznak. A belépés amúgy ingyenes a bajnokság meccseire.