hirdetés

Zajlanak az események a magyar rövidpályás korosainknál. A Liu testvérek ugyanis utaznak volt mesterük Lina után , Kínába. Úgy tűnik ott fog a sztár testvérpár készülni a versenyekre. Mindez szép és jó és érthető is, de valami nagyon nem kerek.

 

Sokakban már fogalmazódik a nagy kérdés: Lehet, hogy elveszíti a magyar sport a rövidpályás gyorskorcsolyázó sztárjait, a Liu testvéreket? Ez egyelőre még nyitott kérdés, ám az biztos, hogy a kétszeres olimpiai- és hatszoros világbajnok, Liu Shaoang és az egyszeres olimpiai- és kétszeres világbajnok Liu Shaolin Sándor Kínában kezdi meg a felkészülését a magyar szövetség kötelékéből nyáron távozó, a hazájába visszatérő Csang Csing Linával. A gyorskoroisok berkeiben nyílt titok, a sikeredző nem véletlenül tért Kínába haza.

„15 év közös munka, sok kihívás, sok nehézség, de még több felejthetetlen pillanat és siker. Lina a sport mellett az életre is nevelt minket, amiért a legnagyobb szeretettel és feltétel nélküli bizalommal állunk hozzá. Az eddig közösen felépített utat szeretnénk folytatni ezért úgy döntöttünk az idei felkészülést is együtt kezdjük el. Most egy darabig távol leszünk, de természetesen mindenhol aktívak maradunk és hamarosan találkozhattok velünk!” – írták a korisok az Instagram-oldalukon.

A magyar rövidpályás korisaink jövőjét hátrányosan érintő történések még júliusban kezdődtek, amikor a szövetség bejelentette, hogy a kínai sikeredző, Csang Csing Lina tíz év után távozik, mert az elnök, Kósa Lajos megfogalmazása szerint visszautasíthatatlan ajánlatot kapott Kínából.

Úgy tudjuk azonban, hogy Léna , akire a Liu testvérek második anyjukként tekintenek, azért döntött a távozás mellett, mert nem esett neki jól, hogy a szövetség nem állt ki mellettük a Magyar Olimpiai Bizottság munkatársaival szemben.

Liuék sérelmezték, hogy a MOB csapatvezetője, Dósa Viktória és az azóta távozó főtitkár, Vékássy Bálint a pekingi olimpián bajnokokhoz méltatlan bánásmódban részesítették őket, komoly gondok voltak a felszereléssel és az illetékesek viselkedésével is.

A kínai szakember nyári távozásakor ugyanakkor a szövetség már jelezte, hogy elképzelhető, a Liu testvérek a jövőben is vele készülnek majd. Azaz menekült előre a szövetség, hisz ők jól tudják mi a gond. Persze, ha nem beszélünk róla, akkor is van gond. ez ilyen magyar szokás, fura szokás.

Shaoang és Shaolin Sándor ragaszkodása nem meglepő, hiszen korábban Kínában, és az elmúlt tíz évben itthon is Lina irányításával dolgoztak. A mostani bejelentés szerint Liuék továbbra is magyar színekben versenyeznek majd, de édesapjuk révén félig kínai származásúak is, bármikor dönthetnek az országváltás mellett. Főleg úgy, hogy az ázsiai országban is nagyon népszerűek, és információnk szerint nagyon sokat fizetnének nekik, hogy őket képviseljék a jövőben. Többet, mit a hazai sportszövetség.

 

( N.A.)