hirdetés

Újabb világeseményre hajtunk. Magyarország pályázik a 2020-as olimpiai kvalifikációs vízilabda-, illetve az az évi úszó-Európa-bajnokságra is, miután a kormány felhatalmazást adott erre mindkét sportági szövetségnek. Így talán a már lassan háromszor annyiba kerülő Dagály-projekt is valamelyest kevésbé fog fájni.  

dagály-blikk

A Magyar Úszó Szövetség közleménye szerint az már korábban is egyértelműen megfogalmazott cél volt, hogy a jövő évi vizes világbajnokságra készülő Dagály Úszóaréna ne maradjon kihasználatlanul a 2017-es vb és a 2019-es junior vb után. Ezért is határozott a kormány a kontinensviadalok rendezésének támogatásáról. A kommüniké érthető, hisz a vizes projekt lassan olyan, mint egy pénznyelő, a tervezett költségeknek ugyanis már majd háromszorosába kerül a gigaprojekt.

A májusban megválasztott LEN Büro július 9-én és 10-én Budapesten ülésezik. Nagyszerű lenne, ha már most megszületne a számunkra kedvező döntés, ennek érdekében mindent megteszünk a lehetőségeink szintjén – mondta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki továbbra is a LEN gazdasági vezetője.

A magyar pályázatok mellett szólhat, hogy hazai pályán indulnak harcba a rendezésekért, és hogy az új komplexumnak már most csodájára jár mindenki. Azt ugyanakkor szintén jelezte, ellenérv lehet, hogy 2005 óta a jövő héten sorra kerülő hódmezővásárhelyi junior úszó-Eb már a hatodik magyar rendezésű úszó-kontinensbajnokság: Magyarország 2006-ban, 2010-ben és 2012-ben felnőtt-kontinensviadalnak adott otthont, míg 2007-ben rövidpályás Eb-nek, 2005-ben és 2016-ban junior úszó-Eb-nek. Vízlabdában is rendszeres házigazdának számít az ország, így például a 2014-es Európa-bajnokság Budapesten volt, csakúgy, mint legutóbb a Bajnokok Ligája hatos döntője.