hirdetés

Három orosz labdarúgó-szurkolót 12, 18 és 24 hónapi börtönbüntetésre ítéltek csütörtökön gyorsított eljárásban. A vádlottak a hétvégén Marseille-ben történt rendbontásokban vettek részt. Kiegészítő büntetésként valamennyiüket két évre ki is tiltották Franciaországból.

orosz-angol franciaország

A három férfit kedden vették őrizetbe negyven társukkal együtt, a Marseille-től 170 kilométerre található Mandelieu-la-Napoule településen, amikor éppen busszal Lille-be indultak, ahol az orosz csapat szerdán játszotta a második Európa-bajnoki mérkőzését Szlovákia ellen. Valamennyiüket Marseille-be szállították, ahol egyesével kihallgatták őket. A rendőrök a térfigyelő kamerák és több száz fotó alapján próbálták meg azonosítani a hétvégi erőszakos cselekmények elkövetőit.

Húsz másik, 25 és 40 év közötti orosz állampolgárt – akik ellen viszont nem indult igazságügyi eljárás – kiutasítottak a francia hatóságok a közrend megzavarása miatt.

Azzal gyanúsítják az orosz drukkereket, hogy az incidensek helyszínein voltak. Jelenleg a marseille-i fegyházban tartják őket őrizetben, hétfőn toloncolják ki őket. A kedden előállított további húsz orosz szurkolót már szabadon engedte a francia rendőrség. Az ügy diplomáciai bonyodalmat is okozott. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szóbeli üzenetet intézett francia hivatali partneréhez, Jean-Marc Ayrault-hoz, Moszkvában pedig a külügyi tárca behívatta a francia nagykövetet.

Hétfőn tíz szurkolónak, hat britnek, három franciának és egy osztráknak kellett bíróság elé állnia azok közül, akik a szombati angol–orosz Eb-csoportmérkőzés előtt randalíroztak és verekedtek Marseille-ben. Valamennyien több hónapnyi börtönbüntetést kaptak, amelynek letöltését azonnal megkezdték.