hirdetés

Újabb olimpiai doppingbotrány. Ezúttal két olimpiai bajnok kazah súlyemelő is ott van azok között, akiknek a 2012-es londoni olimpián levett mintájában bukkantak a tiltott szerekre az újratesztelések során. Hiába, ha egy dopping képlete meg van, akkor nincs megállás a laborban.

ilja iljin dopping kazah-m4

Az ötkarikás sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz honlap vasárnap számolt be arról, hogy a Kazah Olimpiai Bizottság közölte: öt sportolója bukott meg tiltott szer használatával a minták újraelemzésekor. A kazahok neveket nem hoztak nyilvánosságra, de olasz, lengyel és kazah sajtóértesülések szerint a kétszeres – Pekingben és Londonban – olimpiai bajnok, 94 kilogrammos Ilja Iljin, valamint a női 53 kilogrammban Londonban győztes Zulfija Csinsanlo is az ismételt ellenőrzésen fennakadtak között van.

Ha Iljint és Csinsanlót megfosztják az aranyéremtől, akkor a férfi 94 kilóban az orosz Alekszandr Ivanov, a női 53 kilóban pedig a tajvani Hszu Su-csing lesz utólag 2012 olimpiai bajnoka.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) eleinte nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesüléseket, ugyanakkor Aján Tamás, a szervezet magyar elnöke a múlt hónapban jelezte, a londoni olimpián aranyérmes súlyemelők közül négy, míg a 2008-as pekingi játékokon győztes versenyzők közül egy érintett az ügyben. Az IWF később honlapján elismerte, hogy Pekingből és Londonból egyaránt tíz súlyemelő mintája lett pozitív, az ő versenyengedélyüket felfüggesztette, ugyanakkor közölte, a B próbák elvégzéséig nem kívánja kommentálni az eseteket.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) május 27-én közölte, hogy a 2012-es minták közül egyelőre 265-öt vizsgáltak újra, s olyan sportolók doppingtesztjét vették górcső alá, akik a riói olimpián is érdekeltek lehettek volna. A legújabb technológiával elvégzett vizsgálatokon öt sportágban hat nemzet összesen 23 sportolója akadt fenn, közülük nyolcan oroszok. Az orosz sajtó két nevet említett múlt kedden az ügyben: a kalapácsvetésben aranyérmes Tatjana Liszenkóét, valamint a súlylökésben ezüstérmes Jevgenyija Kolodkóét.

A NOB május közepén jelentette be, hogy a 2008-as pekingi játékokon elvégzett doppingtesztek újravizsgálása során hat sportágban 12 ország összesen harmincegy sportolója bukott meg. Később kiderült, közülük 14-en oroszok. A nemzetközi bizottság azt is jelezte, hogy még egy pekingi minta eredménye mutatott abnormális értéket. A pekingi és londoni újrateszteléseken megbukott sportolókat, illetve nemzeti olimpiai bizottságaikat és sportágaik nemzetközi szövetségét már értesítették, így a versenyzőkkel szemben megkezdhetik az ilyenkor szokásos eljárást. A NOB neveket csak a B próbák elvégzését követően hoz nyilvánosságra.