hirdetés

Csonka András (S8) bejutott a döntőbe a riói paralimpia asztalitenisz-tornáján, az S11-es kategóriában címvédő Pálos Péter, valamint a kerekesszékes Major Endre (S1) pedig az elvesztett elődöntő után a bronzéremért játszhat.

csonka-rioA balkezes Csonka András az első helyen kiemelt ukrán játékost elbúcsúztató kínai Je Csao-csun ellen lépett asztalhoz, akivel remek első játszmát vívott, a vége 22-20 lett a 27 éves magyar játékos javára. A játszmanyerés megnyugtatta Csonkát, aki a folytatásban irányította a játékot, s két szoros szettet nyerve 3-0-ra diadalmaskodott.
– Éreztem, hogy jól megy a játék és fejben is rendben vagyok. Tavaly játszottam ezzel a fiúval kétszer is, és emlékeztem, hogy milyen taktika vált be ellene. A második szettől kicsit hátrébb álltam és droppolgattam vissza a labdákat, ez bejött. A harmadik szettben 4-0-ra vezettem, ekkor időt kértek, s utána kicsit passzív lettem, de aztán szerencsére magamra találtam – mondta Csonka. Csonka András kedden, magyar idő szerint 15.45-től játszhat majd az aranyéremért egy újabb kínai, Csao Suaj ellen – korábban őt is verte már meg.

Pálos és az első paralimpiáján szereplő Major egy időben kezdett a Riocentro 3-as Pavilonban, előbbi ellenfele a belga Florian van Acker, utóbbié a brit Rob Davies volt. Pálos Péter rendkívül színvonalas mérkőzést vívott a nála 13 évvel fiatalabb, 18 éves van Ackerrel, hosszú labdamenetek jellemezték a csatát. Az első szett viszonylag gyorsan a riválisé lett, a második és harmadik játszma azonban szoros küzdelmet hozott, végig fej fej mellett haladtak a játékosok. Van Acker végül 3-0-ra nyert 37 perc alatt úgy, hogy a második és harmadik szettet egyaránt 14-12-re hozta.
– A két évvel ezelőtti térdműtétem óta nem vagyok százszázalékos, idén is több sérülés hátráltatott. Ezt azért éreztem, a labdameneteken belüli 15. ütésváltás után már nagyon nem esett jól a játék – mondta az MTI-nek az enyhén értelmi fogyatékos kategória londoni bajnoka. – A térdműtétem előtt szinte mindig megvertem ezt a játékost, azóta viszont többször is kikaptam tőle, ahogy most is. Jobb híján jöhet a bronzmérkőzés.
Major Endre a világranglistát vezető brit játékos ellen 0-2 után „ébredt”, sikerült szépítenie, sőt, esélye volt az egyenlítésre is, de végül 3-1-re alulmaradt.
– Én már annak nagyon örülök, hogy itt lehetek, és ilyen tehetséges játékosok ellen szerepelhetek. A nyolcas mezőnyünkből bárki nyerhetett volna, attól függ, ki milyen stílusú ellenfelet kap, mennyire fekszik neki. Nekem a bronzmeccsen majd egy koreai riválisom lesz, meglátjuk – nyilatkozott Major.
A kerekesszékes teniszező, Németh Roland befejezte szereplését Rióban, mivel a második fordulóban, a 32 között két játszmában kikapott a jóval esélyesebb francia Michael Jeremiasztól. A 25 éves magyar játékos – akinek az volt a célja, hogy legalább egy kört sikerrel vegyen, s ez össze is jött – 6:1, 6:2-re kapott ki a rekkenő hőségben, tűző napsütésben rendezett mérkőzésen.
A kerékpáros Butu Arnold Csaba a 12 nevező közül 11. lett a pályaversenyek 1000 méteres időfutamszámában. A 47 éves, székelyudvarhelyi születésű látássérült versenyző (B2-es kategória) pilótájával, Garamszegi Lászlóval később még az országúti versenyekben is indul Rióban. A látássérült kerekesek egy úgynevezett guide-dal versenyeznek, utóbbi ül elöl, irányítja a tandemkerékpárt, a hátul ülő versenyző pedig diktálja a tempót.

(Fotó: MTI)