hirdetés

Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozását, és ennek közel 2 milliárd forintos támogatását is bejelentette a Csíksomlyói Pünkösdi ünnepségek előtt Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség  elnöke és székelyföldi képviselők. A csíkkarcfalvi esemény így a magyar–erdélyi sport ünnepe is lehet majd. Az Esti Újság úgy tudja, hamarosan a szövetség élére itt is egy olyan hű és lojális ember kerülhet az elnöki székbe, aki a Fidesz megbízható embere. A személy neve is meg van, és annyit elárulhatunk, sokáig vezette a közmédia egyik ágazatát.

székelyföldi hoki akadémia

Az Esti Újság értesülései szerint a székelyföldi jégkorong-akadémia bejelentése egyfajta előszele annak, hogy szövetségben komoly változások lesznek az elnök személyében. A jelölt is meg van már, aki ismert szereplője a közmédiának. Így elmondható, hogyha nem is kimondottan Fidesz-politikus , de a párthoz lojális, hű és megbízható vazallus kerülhet a székbe. Aki maximum lelkes jégkorongszerető ember.

Így nem véletlen, hogy a Magyar Jégkorong Szövetségben elnökségi tagsággal rendelkező államtitkár, Soltész Miklós jelentette be, hogy a magyar kormány több év alatt 1,5 milliárd forinttal támogatja a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, amely csíkkarcfalvi székhellyel, a római katolikus egyház által létrehozott alapítványi keretben jön létre. Az államtitkár történelmi sikernek nevezte, hogy a magyar jégkorong-válogatott szombaton legyőzte Fehéroroszországot, és kijelentette: ez nem sikerülhetett volna a székelyföldi jégkorongozók sokéves hozzájárulása nélkül.

Soltész Miklós elmondta, a támogatás egy részét beruházásokra, másik részét pedig szakmai programokra szánják. Az akadémia működését évi 225 millió forinttal támogatják, és már a 2016-os évben mintegy 613 millió forint támogatás érkezik Székelyföldre. Az akadémia székhelye Csíkkarcfalván lesz, de a támogatásból a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és marosvásárhelyi jégkorongozók is részesülnek. Az államtitkár hozzátette, ezt nem támogatásnak, hanem a székely hokinak szóló köszönetnyilvánításnak kell tekinteni.

Tánczos Barna szenátor, a Román Jégkorongszövetség korábbi elnöke elmondta, jelenleg 500 gyermek jégkorongozik Székelyföldön, és a támogatás célja az, hogy tíz év alatt megkétszerezzék a hokizó gyermekek számát.

(Fotó: illusztráció)