hirdetés

Donald Trump amerikai elnöknek továbbra sem tetszik, hogy az amerikai focisták egy része letérdel a himnusz alatt. Eredetileg a feketék elleni rendőri erőszak ellen tiltakoztak így, de most már Trump ellen is használják. A tiltakozás ezen formáját anno a legendás amerikai emberi jogi aktivista Martin Luther King használta.

 

térdelő nflDonald Trump amerikai elnök kitart álláspontja mellett, miszerint az amerikai futball játékosainak a pályán vigyázzban kell állniuk a himnusz elhangzásakor.

Az elnök kedden három Twitter-bejegyzésben is kitért a labdarúgókkal péntek óta folyó vitájára.

Az egyikben leszögezte, hogy azért csappant meg az érdeklődés az NFL (országos amerikaifutball-liga) csapatainak mérkőzései iránt, mert az embereknek arra kell figyelniük, hogy “országunkkal tiszteletlenül viseltetnek-e”. A másik mikroblog-bejegyzésben egy vasárnapi mérkőzésre tért ki: “életemben a leghangosabb pfújolást akkor hallottam, amikor a dallasi csapat valamennyi játékosa letérdelt” a himnusz alatt. Egy harmadik bejegyzésben azt írta: “micsoda méreg!”.

Az amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban, konzervatív politikusokkal tartott találkozóján a sportolókkal folytatott vitájáról így fogalmazott: megjegyzései “célba találtak”, mert – mint fogalmazott – “azt mondtam ki, amit amerikaiak milliói gondolnak”.

Trump péntek óta vitázik a labdarúgókkal és a labdarúgó-klubok tulajdonosaival arról, hogy mi a helyes viselkedés a focipályán, amikor felcsendül a nemzeti himnusz. Szerinte a nemzeti lobogóval és az egész országgal szembeni tiszteletlenség nem vigyázzban állni, ezért azt javasolta, hogy azokat a játékosokat, akik letérdelnek, vagy egymásba kapaszkodnak, fel kell függeszteni. Szavait heves bírálatok fogadták, több labdarúgóklub tulajdonosa – aki pedig Trump kampányának támogatója volt – az elnökkel szemben a játékosok mellett foglalt állást.

A letérdeléssel vagy összekapaszkodással a futballisták a Trump elleni tiltakozásukat kívánják kifejezni. Az amerikai sajtóban “letérdelési mozgalomnak” nevezett akciósorozatot még tavaly kezdte el Colin Kaepernick, a San Franciscó-i csapat egyik játékosa, aki a rendőrök feketékkel szembeni bánásmódja ellen akart ily módon protestálni. A mostani tiltakozások már Donald Trump politikája ellen fogalmazódnak meg. A vita országos méretűvé szélesedett. Keddi sajtótájékoztatóján Paul Ryan házelnök is jórészt ezzel foglalkozott. Ryan a többi között leszögezte: a sporteseményeken nincs helyük a tiltakozásoknak, szankciókat kellene alkalmazni ilyen esetekben.

Kedden a Sheila Jackson Lee, texasi demokratapárti képviselő látványosan térdre borult az ülésteremben, mint mondta, így akarja kifejezni egyetértését a bírált sportolókkal. A képviselőnő leszögezte: a sportolók viselkedése a véleménynyilvánítás szabadságának része.