hirdetés

Cavendishnek hozott szerencsét a Montélimar és Villars les Dombes Parc des Oiseaux közötti 208 és fél kilométeres etap. A brit így már történelmi és egyben jubileumi harmincadik szakaszgyőzelmét ünnepelhette a Tour de France-on. Bár megpróbálták megóvni a győzelmét, de mindhiába.

cavendish

A mezőny viszonylag lassú tempóban kezdett, az első hegyi hajráig a Lotto-Soudal csapatának köszönhetően nem tudott senki sem elszökni, a hegyi trikós Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) szerezte meg az egy pontot. Ezt követően ellenben szinte azonnal kialakult egy négyfős elmenés, amelybe Jérémy Roy (FDJ), Alex Howes (Cannondale-Drapac), Martin Elmiger (IAM Cycling) és Cesare Benedetti (Bora-Argon 18) keveredett bele. A kvartett legnagyobb előnye négy és fél percnél tetőzött, a második hegyi hajrát Howes, míg a harmadikat Benedetti nyerte, mint ahogyan a részhajrá során is az olasz kerekes volt a legjobb. A mezőnyből a zöld trikós Peter Sagan (Tinkoff) helyezkedett kiválóan, megpróbálva tovább növelni pontversenybeli előnyét. Húsz kilométerrel a vége előtt a főmezőny utolérte a szökevények egy részét, Roy és Elmiger kettőse ellenben megpróbált továbbmenni. Mindössze négy kilométer volt hátra, amikor őket is megfogták, jöhettek a sprinterek csapatai, akik szerették volna minél jobb helyzetbe hozni embereiket. A hajrát az Etixx-Quick Step csapata vezette fel a legjobban, ám a leggyorsabbnak Mark Cavendish (Dimension Data) bizonyult, aki immáron a negyedik szakaszgyőzelmét szerezte idén, pályafutása során pedig harmincadik alkalommal gurult át a célvonalon elsőként a Touron. A második Alexander Kristoff (Katusha), míg a harmadik Peter Sagan (Tinkoff) lett.

A sprintben Cavendish mintha egy kissé akadályozta volna Marcel Kittelt (Etixx-Quick Step), amit a német sprinter szóvá is tett, ám a versenybíróság végül Cavendishnek adta a győzelmet.

Összetettben semmi sem változott, továbbra is Chris Froome (Sky) áll az élen, előnye egy perc negyvenhét másodperc Bauke Mollema (Trek-Segafredo) előtt. A pontversenyben Peter Sagan (Tinkoff), a hegyi összetettben Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), míg a fiatalok versenyében Adam Yates (Orica-BikeExchange) vezet.

A tizenötödik etap Bourg en Bresse és Culoz között vezet, a 159 kilométeres távot egy kiemelt, két első, egy második és két harmadik kategóriás emelkedő nehezíti. Az utolsó emelkedő csúcsától viszont még hat kilométernyi lejtmenet vár a mezőnyre a célig.