hirdetés

Hatalmas bukás miatt állt a Tour de France mezőnye több mint negyedórán át. A bukások miatt Antonio Pedrero, Louis Meintjes, Esteban Chaves és Ruben Guerreiro, és Bardet is kénytelen volt kiszállni.  Az orvosoknak volt munkája rendesen. Az esésekkel tarkított versenyt  az Ineosos Carlos Rodriguez nyerte, POgacar és Vingegaard elött, aki összetettben továbbra is őrzi a sárga trikót.

Többen feladták a Tour de France-t, miután hatalmas tömegbukás történt a 14. szakaszon – írja az Eurosport.

A szervezők gyorsan kapcsoltak és szinte azonnal neutralizálták a szakaszt és megállították a mezőny elejét. A BBC cikke szerint Antonio Pedrero, Louis Meintjes, Esteban Chaves és Ruben Guerreiro is feladta a versenyt. Az etap nem sokkal a sérültek ellátása után folytatódott.

A Tour de France országúti kerékpáros körverseny 14. szakaszát az Ineosos Carlos Rodriguez nyerte, amelyen a címvédő Jonas Vingegaard előnye egy másodperccel nőtt közvetlen riválisa, Tadej Pogacar előtt összetettben.

Szombaton az Annemasse és Morzine les Portes du Soleil közötti 151,8 kilométer várt a mezőnyre, öt kategorizált emelkedővel, közülük az utolsó, a kiemelt kategóriás Col de Joux Plane, amelynek 1691 méteres csúcsáról 12 kilométeres, technikás, gyors lejtmenettel zárult az etap. Rögtön az elején egy tömegbukásba mintegy harminc kerékpáros keveredett bele, legalább húsz bringás földre is került. Az összetett esélyesei közül a harmadik helyen álló ausztrál Jai Hindley szerzett néhány vérző sebet, a szakaszt pedig a sérültek ellátása idejére, mintegy húsz percre megállították.

A nap szökését nagyon korán befogta a címvédő és sárga trikós dán Jonas Vingegaard csapata, a Jumbo-Visma vezette mezőny. A 11,6 kilométer hosszú, 8,5 százalékos átlagmeredekségű záró hegyből kevesebb mint öt kilométer volt hátra, mikor a kétszeres győztes szlovén Tadej Pogacar brit csapattársa, Adam Yates tempónövelése rombolta szét az esélyesek csoportját, Vingegaard-t leszámítva senki nem tudott velük tartani. Egy kilométerrel később Pogacar támadott azzal a céllal, hogy ledolgozza kilenc másodperces hátrányát összetettben,
a dán címvédő azonban még a hegytető előtt utolérte riválisát, és ott ő gyűjtött három másodperccel több időjóváírást. Lelassuló kettősüket a lejtmenet elején utolérte az összetett dobogóért harcoló Yates és Carlos Rodríguez, a Tour-újonc spanyol le is hagyta őket és 22 évesen pályafutása első szakaszgyőzelmét aratta a francia körversenyen,
egyúttal fellépett az összetett harmadik helyére, megelőzve a sérülésekkel bajlódó Hindley-t. A lengyel Michal Kwiatkowski pénteki diadala után egy nappal így ismét az Ineos Grenadiers ünnepelhetett etapsikert.

Pogacar végül második lett, Vingegaard pedig a harmadik, itt két másodperc volt a különbség az időjóváírásban, így összetettben a dán tíz másodpercre növelte előnyét.

A hétfői pihenőnap előtt vasárnap egy újabb nehéz szakasz, a Les Gets les Portes du Soleil és Saint-Gervais Mont-Blanc közötti 179 kilométeres, hegyi befutóval záruló táv megtétele vár a 110. Tour de France mezőnyére.  A sárga trikóért pedig továbbra is gigászi csata zajlik.