hirdetés

A címvédő és abszolút favorit Norvégia ellen kezd a magyar női kézilabda válogatott, és óriási szenzáció lenne, ha nyernének Görbiczék. Főleg, hogy már évek óta nem tartozik a válogatott az elitbe, a legutóbbi világbajnokságon csak 11., előtte 8. helyen végzett a csapat, dobogón pedig 12 éve nem álltunk.
noi-kezi-ebÍgy az eredményes múlt – egy arany, négy-négy ezüst, bronz – ellenére sem vagyunk éremesélyesek, plusz a csoportunk sem könnyű – a nyolc közé jutás már bravúr lenne. Kim Rasmussen szövetségi kapitány szerint egyedül csak Argentína könnyű ellenfél, a többi négy meccs húzós lesz. Plusz, ha továbbjutunk, akkor az A-csoportból kapunk valakit, a románok, a franciák vagy a spanyolok jöhetnek a 16 között. És az elmúlt néhány év alapján egyik válogatott ellen sem mi lennénk a favoritok.

Argentína nem lehet probléma, de a csehektől például a tavalyi Eb-n öt góllal kikaptunk, a lengyelek az előző két világbajnokságon negyedikek voltak, a svédek az olimpián hetedik, az Eb-n nyolcadik helyen végeztek. Vagyis tényleg kemény a csoport, egyáltalán nem a könnyű edzőmeccsekről fog szólni a történet. Ráadásul Szucsánszki és Tomori nem egészséges, mindketten csak tartalékok.

A tavalyi Eb-n 12. volt a válogatott, ettől most jobbat vár Rasmussen és a csapat is, ha az oddsokat nézzük, akkor a kilencedik legesélyesebbek vagyunk, az abszolút favorit Norvégia, majd az orosz-holland-francia hármas következik.

A hatodik vb-jére készülő Görbicz Anita természetesen nyerni szeretne már az első meccsen:
Nagyon szeretnénk legyőzni a norvégokat. A nyáron és egy héttel ezelőtt is megmérkőztünk velük, megéreztük őket a bőrünkön. Jó lenne nyerni a torna elején.

Konkrét elvárásokról viszont nem esett szó, csak arról, hogy remélhetőleg minden meccsen 100 százalékos teljesítményt hoznak majd – Görbicz egyébként az egy héttel ezelőtti felkészülési tornáról beszélt, akkor öttel nyert Norvégia.
Ma 21:30-tól kezdünk tehát a világbajnokságon, rögtön a legerősebb csapat ellen, ha viszont meglepetésre nyer a válogatott, akkor duplán örülhetsz, legalábbis, ha előtte fogadsz a magyarokra.

Női kézilabda-világbajnokság

A 23. női kézilabda-vb-t Németországban, 24 válogatott részvételével rendezik. Négy hatos csoportba sorsolták a csapatokat, minden csoportból az első négy jut tovább. Mi Norvégiával, Svédországgal, Csehországgal, Argentínával és Lengyelországgal vagyunk egy csoportban.