hirdetés

Szobrot kapott a TSC Labdarúgó Akadémiáján Szabó Zoltán közismert vajdasági focista, aki még a Partizan játékosaként is bajnoki címet nyert és a Szuperligába feljutó felnőtt topolyai csapat volt vezetőedzőjeként sikert sikerre halmozott. Szabónak sokat köszönhet a sportklub és a vajdasági foci is. Szabó sajnos váratlanul 2020-ban hunyt el a nagy Covid -járványban. A TSC vezetésének ezen tiszteletadása Szabó felé több mint szép és megható.

 

Szabó Zoltán 1972. május 26-án született Zomborban. A labdarúgó karrierjét a nemesmiliticsi Jedinstvóban kezdte, majd pedig a zombori Radnički játékosa lett. Felnőtt pályafutasa során a kúlai Hajdukban, az újvidéki Vojvodinában és a belgrádi Partizánban játszott. A fővárosiakkal 4 év alatt két bajnoki címet és egy kupagyőzelmet is szerzett. 2000-ben külföldre igazolt. Dél-Korea, Japán, Magyarország és Ciprus legerősebb labdarúgó bajnokságaiban szerepelt. Játékosi karrierjét az apatini Mladostban fejezte be, majd a belcsényi Cement csapatában vezetett le.

Edzői pályafutását Zalaegerszegen kezdte. Vezetőedzőként először a zombori Radničkit vezette, majd következett a kúlai Hajduk. A TSC csapatához a 2017/2018-as idényben igazolt. A klubnál ekkor a sportigazgatói posztot töltötte be. A csapat vezetőedzői posztját a következő idény elején vette át. A topolyai csapattal nagy sikereket ért el. Szabó Zoltán vezetésével a csapat a 2018/2019-es idényben megnyerte a másodosztályú bajnokságot és feljutott a Szuperligába.

Itt meglepetésre sorozatban gyűjtötték a nagyobb csapatok skalpjait. Ennek egyik oka a Szabó Zoltán játékfilozófiáját tükröző szemet gyönyörködtető kombinatív, támadó játék volt. A topolyaiak az első idényben a Szuperligában 59 ponttal a negyedik helyen végeztek. Ezzel pedig indulhattak az UEFA Európa-liga selejtezőiben. A csapat itt is sikerrel vette az első akadályt. Az EL főtáblájára ugyan nem sikerült felkerülniük, de méltósággal búcsúzott a csapat a nemzetközi szerepléstől. A selejtezők 2. körében a TSC a román Steaua csapatát fogadta. A rendes játékidő 4:4-es döntetlennel ért véget, a hosszabbításban több gól is született, de egyik csapat sem tudta kiharcolni a továbbjutást (6:6). A büntetők után azonban a bukaresti együttes jutott tovább. Ez mégis egy óriási siker és tapasztalatszerzési lehetőség volt a TSC számára.

Szabó Zoltán igazi sikereket ért el a topolyai csapattal. Az edző hirtelen távozása nagy veszteség a csapat és a szerbiai labdarúgás számára is.

Szabó mellett szobrot kapott Árok Feri bácsi is, aki a klub tiszteletbeli elnöke is.

 

( Predrag M.)