hirdetés

Ami már biztos, hogy a negyedik kalapba került a magyar bajnok Vidi. Pénteken 13 órakor lesz a sorsolás és bízzunk benne a 13 a Vidi szerencseszáma lesz.

vidi-aekKedden a magyar Vidi közel járt  hozzá, hogy hosszabbításra mentse az AEK Athén elleni párharcot a Bajnokok Ligája-selejtező playoff-körében, ám Juhász Roland lövése a kapu fölé ment. A hazai 2-1-es vereség után idegenben 1-1-et játszott az NB I bajnoka, ami azt jelenti, hogy az Európa Liga főtábláján folytathatja majd ősszel. Összeszedtünk korábban három tényezőt, hogy mitől lehetnek majd sikeresek a fehérváriak az EL-ben.

Persze sok függ attól, hogy milyen csoportba kerül a Vidi, ez majd a péntek 13 órai sorsoláson derül ki. Jelenleg 24 biztos résztvevője van az Európa Ligának, további 24 klub csatlakozik még szerdán és csütörtökön a mezőnyhöz.

A molvidi.hu  cikke szerint az már biztos, hogy a Vidi a negyedik kalapba kerül 4.250-es UEFA-együtthatójával.

Az első kalapból igazi sztárcsapat jöhet ellenfélként. Biztosan ide kap besorolást az angol Arsenal és Chelsea, a német Bayer Leverkusen, az ukrán Dinamo Kijev és a spanyol Villarreal, de ide kerülhet még a belga Anderlecht, az olasz Lazio és AC Milan, a portugál Sporting (velük 2012-ben is találkozott a Vidi a főtáblán) és a francia Marseille. A második kalapba utóbbi csapatok mellett a török Fenerbahce, az orosz Krasznodar, a spanyol Real Betis, a német Eintracht Frankfurt és az orosz Szpartak Moszkva kerülhet, míg a harmadik kalapnak eddig két biztos tagja van: a horvát Dinamo Zagreb és a belga Standard Liége.

A Vidi akár olyan csoportba is kerülhet, amiben a Chelsea, az AC Milan és a Real Betis lenne az ellenfele.

De olyan négyes is jöhet, amiben rengeteg kelet-európai túra van, igaz, nagyobbak lennének a pontszerzési esélyek is. Az az érdekesség is előfordulhat, hogy a Vidi a selejtezőbeli ellenfelei közül kettő is megkapjon, a Ludogorec ugyanis a második, a Malmö pedig a harmadik kalapba kerülne. A luxemburgi Dudelange is versenyben van még, de ha főtáblára jutnak, a negyedik kalapba kerülnének.

Nem szabad elfelejteni, hogy a BL-selejtezőből is három csapat érkezik a sorozatba, míg az Európa Liga-selejtezőben olyan csapatok vannak még versenyben, mint a spanyol Sevilla, a német RB Leipzig, a skót Celtic, vagy épp a görög Olympiakosz, hogy csak pár nevet említsünk.

Persze a sorsolás megkötései még bekavarhatnak: ilyen például, hogy az azonos nemzetből érkező csapatok nem kerülhetnek egy csoportba (mivel a Vidi az egyedüli magyar, így ez nem a fehérváriak miatt fontos), valamint, hogy politikai okokból az orosz és az ukrán csapatok nem kerülhetnek össze. De az biztos, hogy évek óta várt és érdekes sorsolás lesz a pénteki.