hirdetés

Spanyol siker a Touron
2016-07-23 23:25

Ion Izaguirre nyerte meg a Tour de France 20. szakaszát, így első sikerét szállította idén Spanyolországnak. Az összetettben Chris Froome megtartotta előnyét, így gyakorlatilag megnyerte a sárga trikót.

izzaggira Tour

Az effektíve utolsó szakasz is meglehetősen nehéznek ígérkezett: egy második, két első és egy kiemelt kategóriás hegy várt az Alpok meghódítóira. Na nem Tom Dumoulinre, mert az olimpiai időfutamának legfőbb esélyese tegnap bukás miatt fel kellett adja a versenyt, és kiderült: orsócsontrja törött, alkar nélkül meg elég nehéz a kerékpározás.

A hegyek miatt rengetegen szöktek meg, többek között Peter Sagan, akit a zöld trikó megnyerése mellett megválasztottak a mezőny legagresszívabb versenyzőjének. A szlovák elsősorban csapatkapitányáért, Roman Kreuziigerért tekert, aki szintén elöl volt; de a 29 tagú bolyban benne volt a teljesség igénye nélkül De Gendt, Henao, Izaguirre, Nibali, Fuglsang, Fränck Schleck, Pantano, Rolland, Zakarin, Rui Costa és Alaphilippe is.

A mezőny nem igazán foglalkozott velük, pedig Kreuziger elég jó helyzetben volt az összetettben, és volt esélye megszerezni a második helyet is (hat perccel volt lemaradva Bardet mögött). A különbség pedig a La Colombiére-re már öt percre nőtt, ami egy ilyen rövid szakaszon rengeteg, úgyhogy a szökevények már el is kezdhettek gondolkodni, hogyan nyerjék meg a szakaszt.

Nyolcan (Izagirre, Nibali, Kreuziger, Sagan, Rui Costa, Pantano, Alaphilippe és Gougeard) ezért támadtak a lejtmenetben, és másfél percre sikerült elmenniük a többiektől. Kreuziger így virtuálisan második lett az összetettben, és Sagan húzta is előtte az igát a Col de la Ramazon becsülettel.

Az első kategóriás emelkedő be is dobta a botot néhány kerekes küllői közé; elöl Pantano és Alaphilippe lehagyta De Gendtet, a főmezőnyben pedig Bauke Mollema maradt le.

Nem sikerült azonban megnyernie a szakaszt a kolumbiai–francia duónak. Az utolsó emelkedőn, a kiemelt kategóriás Joux Plane-en Nibali és Izagirre is felért hozzájuk, és az utolsó 12 km-n (ami teljes egészében lejtmenet volt) a baszk mert a legtöbbet az esőben, így elsőként gurult be a célba.

A főmezőnyt is megritkították a hegyek: Mollema és Aru is rengeteget kapott, és ki is csúszott a top 10-ből. Chris Froome és csapata azonban tartotta magát, és ahogy várni lehetett, kényelmesen betekerve több mint négy perccel vezet az utolsó szakasz előtt, gyakorlatilag megnyerve harmadik Tourját.