hirdetés

Rengeteg sportoló lett koronavírusos a budapesti kar-vívó világkupa után. A francia sportlap, a L’Equipe információi szerint a múlt hétvégi budapesti kardvívó-világkupa összesen mintegy 30 résztvevője kapta el a koronavírust, jelentős részük versenyző, illetve edző, de legalább egy bíróról is tudnak .

 

A francia lap összeállítása szerint elsőként görög, majd japán sajtóhírekből derült ki, hogy a vírust nem sikerült távol tartani az eseménytől. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung jelentős részben a magyarországi versenyen történt fertőzésekre hivatkozva csütörtökön megkérdőjelezte az olimpiai kvalifikációs versenyek megrendezésének időzítését, illetve a Budapesten alkalmazott egészségügyi szabályok tényleges hatékonyságát.

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) honlapjának március 17-i, szerdai beszámolója szerint: „jelen helyzetben mindent megtett a szövetség a biztonságos és magas színvonalú rendezésért. (…) A nemzetközi szövetség a visszajelzések alapján mintaversenyként tekint a BOK Csarnokban lezajlott eseményre”.

A japán szövetség már kedden bejelentette: vizsgálatot indítottak annak tisztázására, miként fertőződhetett meg a Magyarországon szereplő csapatuk több tagja is koronavírussal.

A Német Vívószövetség (DFB) csütörtökön hivatalosan közölte: a német kardválogatott 4 tagja tért haza koronavírusosan Budapestről, köztük két vívó. A nyilvánosan bejelentett 5 japán (ebből 4 versenyző), 4 német (2 versenyző), 3 francia (2 versenyző), 1 görög esetből nyolc szinte bizonyosan csak a hazatéréskor elvégzett vizsgálaton derült ki, de információk szerint az amerikai csapatnál is találtak fertőzöttet.

A versenyt elvileg „buborékban” tartották, hogy ne jelenhessen meg a vírus. A budapesti világkupa valamennyi résztvevője, azaz a csapattagok (versenyzők, edzők, csapatvezetők, orvosok stb.), versenybírók, tisztviselők, sportvezetők és VIP-vendégek a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelően csak negatív PCR-teszttel léphettek be Magyarország területére, a szállás elfoglalásakor pedig egy újabb PCR-teszten is át kellett esniük.

Csak az akkreditálhatott a rendezvényre, akinek ez a tesztje is negatív lett. Az akkreditált személyek „beléphettek a buborékba”, és onnantól fogva szabadon mozoghattak a szálláshely, illetve az edzés- és versenyhelyszínek között. Csakhogy ezt nem előzte meg karantén, elég volt a negatív, a pillanatnyi állapotot mutató PCR-teszt.

Az MVSZ közölte, jelenleg 8 versenyző tartózkodik még Magyarországon, akik Covid-fertőzöttség miatt egyelőre nem tudtak hazatérni. Kiemelték, egy év után először rendeztek nemzetközi vívóversenyt, amelyet az olimpia közelsége miatt nem lehetett tovább halasztani. Szerintük nem lehetséges annak megállapítása, az érintettek hogyan fertőződtek meg. Úgy értékelték, a biztonságos megrendezéshez szükséges feltételeket a szervezők megteremtették, több fórumon, rendszeresen felhívták a figyelmet a szabályok betartására, továbbá azok betartatására úgynevezett Covid-marsallokat alkalmaztak. Továbbá megjegyezték: „nem lehet eltekinteni a személyek egyéni felelősségétől sem egy ilyen esemény kapcsán a közös cél érdekében”.

(T.L.)