hirdetés

A pályakerékpáros olimpiai versenyeknek helyet adó impozáns Velodróm a britek örömétől volt hangos a sportág első riói napjának végén, mivel az egyetlen fináléban, a csapatsprintben a britek diadalmaskodtak Sir Wiggings vezérletével.

wiggins sir

A férfi csapatsprint első fordulójában a négy párharcból a két leggyorsabb győztesnek a papírformának megfelelően a világbajnok új-zélandi trió, Ethan Mitchell, Sam Webster, Edward Dawkins, illetve a Philip Hindes, Jason Kenny, Callum Skinner alkotta brit csapat bizonyult, így létrejött az „álomdöntő”.

A sprintszám fináléja a nap utolsó futama volt, előtte pedig még a férficsapat üldözéses viadalselejtezőjét rendezték meg, amelyben kilenc részt vevő csapat külön-külön teljesítette a 4000 métert. A legnagyobb üdvrivalgást az utolsó előttiként induló britek lovagja, a sportágban szinte egyedülálló módon pályán és országúton is csúcsra ért Sir Bradley Wiggins kapta a nézőktől.
A négy éve Londonban az országúti egyéni időfutamban bajnok, korábban pályán háromszor ötkarikás győztes kerekes ezúttal talán kicsit tartalékolt a verseny későbbi szakaszára, ugyanis kihasználva a szabályok adta lehetőséget, alig több mint 3000 métert követően ő volt az, aki kiállt a csapatból. A versenyben három embernek kell célba érnie, s a futóórát a harmadik befutó „állítja meg”.

Wiggins kiszállása nem törte meg az addig is elképesztő iramban köröző britek lendületét, s végül saját világcsúcsuknál mindössze három tizedmásodperccel gyengébb idővel végeztek az első helyen.
A csapatüldözéses selejtező után jött a zárás, a csapatsprint végjátéka. A bronzcsatában a franciák legyőzték az ausztrálokat, majd következhetett a brit – új-zélandi presztízsharc. A mindössze háromkörös versenyben a pálya két egyenesének közepéről indul a két csapat, s minden körben kiáll az elöl sprintelő versenyző. A döntőben az első kör után még az új-zélandiak vezettek, majd a második után századokkal már a britek, akik a végén egy tizeddel győztek.