hirdetés

Újra önmaga a magyar sportlövő. Sidi Péter nagyszerű teljesítménnyel megnyerte a férfi légpuskások versenyét a sportlövők Bolognában zajló világkupadöntőjén, amelyen az oroszok riói bronzérmesét előzte meg. 

sidi-mnoA riói olimpián a számban ötödik magyar klasszis a szezonzáró viadal 60 lövéses alapversenyében 628,2 körrel ötödik helyen zárt, majd a döntőben óriási izgalmak közepedte nyert.
A nemzetközi szövetség honlapja szerint Sidi a mindent eldöntő 20. lövés előtt egy tizedkörrel az olimpiai bronzérmes orosz Vlagyimir Maszlenyikov mögött volt, ám amíg vetélytársa 10,2, addig ő majdnem tökéletes, 10,8 körrel zárta a versenyt, így végül 207,7 körös eredménnyel, Maszlenyikovot öt tizeddel megelőzve győzött.

A mindössze 19 éves, ifjúsági olimpiai bajnok Péni István az alapversenyt 622,2 körrel kilencedik helyen zárta.

A  világkupadöntő minden évnek az egyik legnagyobb presztízsű viadala. Idén minden számban csak a címvédő, a riói olimpia dobogósai, illetve a 2016-os – négyállomásos – vk-sorozat legjobbjai szerepelhetnek, számonként csupán 11 vagy 12 lövő.

Férfi légpuskában 11-en indultak, ebben az elitmezőnyben vívott ki helyet magának a két magyar is. A vk-döntőt 2003 után másodszor megnyerő Sidi a riói olimpián ötödik lett, idén pedig mind a négy világkupaversenyen döntőbe jutott, Bangkokban negyedik, Bakuban ötödik, Rio de Janeiróban hetedik, Münchenben pedig nyolcadik volt.

A mindössze 19 éves Péni a bangkoki vk-n bronzérmet szerzett, míg Münchenben 11., Rióban pedig az augusztusi olimpián és az áprilisi világkupán is 13. helyen zárt.

A mezőnyből Bolognában Niccolo Campriani, a nyári játékokon 10 méteren és a kis öbű szabadpuska összetett számában is győztes olasz hiányozott, aki saját bevallása szerint ötkarikás sikere óta nem fogott fegyvert a kezében, s még nem döntötte el, hogy folytatja-e pályafutását.

(Fotó: MNO)