hirdetés

A brit Mark Cavendish nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny szombati első szakaszát, amely nem prológgal kezdődött. Így a Tour történetének harmadik legtöbb szakaszát nyerő versenyzője lett a Dimension Data kerekese. Cavendish álma így teljesült, mert még a sárga trikót is megkapta.

cavendish Tour de France

A Mont Saint-Michel és Utah Beach közötti 188 kilométeres etap megnyerése volt a 27. szakaszgyőzelem a Dimension Data versenyzőjének pályafutása során. A világ leggyorsabb kerekesének tartott 31 éves Cavendish így hamarosan utolérheti és akár meg is előzheti az ötszörös bajnok francia Bernard Hinault-t, aki 28 etapsikert ünnepelhetett. Ha ez sikerül neki, már csak a belga Eddy Merckx (34) lesz előtte.

A szombati szakaszon a német Marcel Kittel végzett a második, a zöld trikót az elmúlt négy alkalommal megnyerő szlovák Peter Sagan pedig a harmadik helyen. A címvédő brit Chris Froome a 25. helyen zárt. A kétszeres Tour de France-győztes spanyol Alberto Contador a táv felénél bukott.

Zúzódások vannak a vállán, a könyökén és az ágyékán is. Első ránézésre úgy tűnik, nem tört el semmije, fájdalomcsillapítót kapott – nyilatkozta a verseny orvosa.

A Tour de France idei első szakaszán rengeteg volt a bukás. Még a hajrában a célegyenesben is többen zakóztak egy jó nagyot.

A 103. Tour de France 22 csapatának 198 indulója összesen 3535 kilométert tesz meg. A 21 szakaszból álló viadalon két szünnap, két egyéni időfutam és öt hegyi befutó lesz. Vasárnap a Saint-Lo és Cherbourg-Octeville közötti 182 kilométer vár a mezőnyre.