hirdetés

Sagan pár centivel nyert
2016-07-19 10:14

Parádés sprint volt a Tour de France tizenhatodik etapján. A sprinterkirályok a szlovák Sagan és Kristoff között csak pár centi döntötte el, hogy kié az etap.

sagan

Moirans en Montagne és Bern között egy 209 kilométeres szakasszal folytatódott a Tour de France. A verseny tizenhatodik etapja mindössze egy negyedik kategóriás emelkedővel rémisztgetett, amelyet nem sokkal a befutót megelőzően mászott meg a karaván. Mintegy húsz kilométert kellett várni a nap elmenésére, amelybe érdekes módon Tony Martin (Etixx-Quick Step) és Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step) kettőse keveredett bele. Később ugyan egy négyfős sor megpróbált felérni rájuk, de próbálkozásuk hamar kudarcba fulladt, így az a furcsa helyzet állt elő, hogy ugyanabból a csapatból tekertek ketten az élen.

A duó legnagyobb előnye hat perc környékén tetőzött, miközben a főmezőny is viszonylag nagy tempóban közeledett a svájci határhoz. A részhajrát Alaphilippe nyerte, miközben a mezőnyből Peter Sagan (Tinkoff) sprintelt a legjobban.

Húsz kilométerrel a vége előtt Alaphilippe megadta magát, ellenben Tony Martin még felért a nap egyetlen emelkedőjének a tetejére, ezt követően azonban őt is utolérték.  Bern határában támadás támadást követett, míg végül Rui Costa (Lampre-Merida) harcolt ki magának egy bő tíz másodperces előnyt, amelyet egy jó ideig tartott, ám a Bernbe beérve őt is utolérte a mezőny.

Az utolsó kilométereken fantasztikus versenyt láthatott a nagyérdemű, végül mintegy harminc kerékpáros érkezett a sprintre, amit Peter Sagan (Tinkoff) nyert meg mindössze centiméterekkel megelőzve Alexander Kristoff (Katusha) és Sondre Holst Enger (IAM Cycling) kettősét. A hazai pályán szereplő Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) az előkelő hatodik hellyel búcsúzott a svájci közönségtől.

Összetettben továbbra is Chris Froome (Sky) áll az élen, előnye egy perc negyvenhét másodperc Bauke Mollema (Trek-Segafredo) előtt. A pontversenyben Peter Sagan (Tinkoff), a hegyi összetettben Rafal Majka (Tinkoff), a fiatalok összevetésében Adam Yates (Orica-BikeExchange), míg a csapatversenyben a spanyol Movistar az első.

A második pihenőnapot követően Bern és a Finhaut Emosson csúcsa között egy 184 kilométeres hegyi befutóval záródó szakasszal folytatódik a verseny.