hirdetés

Amerikában zajlik az NHL-őrület. A Pittsburgh Penguins hosszabbítás után 2-1-re legyőzte a vendég San Jose Sharks csapatát az NHL döntőjének második mérkőzésen, így az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharcban már 2-0-ra vezet.

pittsburgh Pinguins-AFP

Az első nagy helyzet a vendégek előtt adódott, azonban Joel Ward közeli próbálkozását Matt Murray lábbal védte. Lassan magához tért a Pittsburgh, és remek letámadásai révén emberelőnybe került, azonban ez kimaradt. Az agresszíven játszó hazaiaktól Chris Kunitz a kapuvasat találta el, akárcsak a túloldalon Tomas Hertl.

A Sharks-kapus Martin Jones védései vezették be a második harmadot, majd egy nagy védelmi hiba után Hertl kísérlete ismét a kapuvason csattant. A 29. percben a vendégek védelme összehozta a Penguins vezető gólját.

Előbb Roman Polak, majd Brenden Dillon is fölszabadíthatott volna, ám Carl Hagelin korongot lopott, az előző meccsen a hajrában győztes gólt ütő Nick Bonino elé játszott, aki finoman Phil Kesselhez passzolt, és a gólvonalról már nem volt nehéz betalálni (1-0). A pályafutása első döntőjét játszó csatárnak ez volt a 10. gólja a playoffban.

A lassú Polak–Dillon kettős változatlanul sebezhető volt, és a szélvész gyors Hagelin egy megugrás után a kapuvasat talált el. San Jose – Ian Cole felesleges kiállítása alatt – negyedóra elteltével lőtt ismét kapura.

A harmadik játékrész elején kimaradt egy hazai helyzet, ám utána a San Jose irányított. Joe Thornton közeli emelését védte Murray, majd Chris Tierney felsőlécre lőtt. A Penguins megbecsülte a korongot, és újabb kapuvasat talált, később pedig Sidney Crosby ziccerét védte Jones.

A hajrában váratlanul egyenlített a San Jose, Justin Braun távoli lövése a lábak sűrűjében, a kapuvasról befelé pattant (1-1). A védőnek ez volt az első találata a rájátszásban. Kessel is betalálhatott volna, ám Jones elkapta az erős lövést. Az utolsó másodpercekben a hazai kapu előtt adódtak meleg helyzetek, de jött a hirtelen halál.

A ráadás nem tartott sokáig. A 3. percben Crosby – aki korábban társainak elmagyarázta, ki hova helyezkedjen – a támadóharmadban elhozta a korongbedobást, a hátvéd Kris Letanghoz passzolt, aki pedig az újonc Shearyhez játszott, ő pedig úgy lőtt kapura, hogy a pakk Braun lábai között suhant el, így Jones semmit sem láthatott.

(Forrás: Origo, fotó: AFP)