hirdetés

A római polgármestert adó Ötcsillag Mozgalom pártgyűlésének vezetői legutóbb határozottan ellenezték, hogy a világváros megpályázza a 2024-es olimpia rendezési jogát. Így Róma kiesett, és ezzel már csak három város, Budapest, Párizs és Los Angeles maradna versenyben.

rió olimpiaA párt vezetői olyan érveket hoztak fel az elutasító álláspont mellett, mint hogy túlságosan el van adósodva az ország, így nem engedheti meg magának a gigantikus beruházást. Az olimpiai játékok megrendezése táplálná a korrupciót. A rendezéssel pedig csak az egyébként is gazdag építőipari cégek járnának jól.

Luigi Di Maio, az Ötcsillag Mozgalom egyik országos vezetője így hergelte a gyűlés résztvevőit.

– Elmehetnek a pokolba azok az emberek, akik úgy akarnak meggazdagodni, hogy cementet szórnak szét az országban. Emiatt nem fogadjuk el az olimpiai játékok logikáját.

A júniusi olasz választásokon áttörő sikert ért el a párt az olasz fővárosban, így ők adhatták a polgármestert is, de az újdonsült vezető kezdetben még afelé hajlott, hogy Róma mégis pályázza meg a 2024-es olimpia rendezési jogát. Azóta azonban már határozottan ellenzi ezt, és ezzel lényegében igazodik is a párt országos irányvonalához, amelyet a mai gyűlésen meg is erősítettek.

Az olasz olimpiai bizottság szerint ha a római városi tanács nem áll a 2024-es pályázat mögé, akkor azzal automatikusan érvénytelenné válik az olaszok pályázata, és éppen emiatt találkozik a következő hetekben a római polgármesterrel, hogy nyomást gyakoroljon rá. Az ügy érdekessége, hogy Matteo Renzi miniszterelnök korábban ugyanakkor határozottan az olimpiai pályázat mellett foglalt állást.

(Fotó: illusztráció)