hirdetés

Érdekes volt a hollandiai úszó-Eb. Risztov Éva ugyan a harmadik helyen ért célba 10 kilométeren az úszók hollandiai nyílt vízi Európa-bajnokságán vasárnap, de utólag kizárták a versenyből. A magyar úszó a szervezők szerint rossz helyen, nem a pályán úszott.

risztov

A szám olimpiai bajnoka aki Rio de Janeiróban a magyar úszócsapat legidősebb tagja lesz, és nagy medencében 800 méteren is rajthoz áll majd  a táv felénél még két másodperccel vezetett a világbajnoki címvédő francia Aurélie Muller előtt. 7500 méternél már a riválisa haladt az élen, ám kettejük között csupán néhány tizedmásodperc volt a különbség. Végül a rendkívül szoros hajrában Muller és az olasz Rachele Bruni azonos idővel zárt, köztük még a célfotó alapján sem tudtak dönteni, így mindketten aranyérmet kaptak. A harmadikként beérkező Risztov Évát utólag kizárták a versenyből. A szám másik magyar indulója, Olasz Anna a 13. helyen végzett. A magyar szövetség (MÚSZ) közleménye úgy fogalmaz: nemzetközi nyílt vízi viadalhoz teljességgel méltatlan körülmények között kezdődött meg az Európa-bajnokság Hoornban, ahol rögtön botrányba fulladt a női 10 kilométeres verseny. Mint írják, Risztov Évát a világ- és Európa-bajnok német Isabelle Harléhoz hasonlóan pályatévesztés miatt zárták ki. A két úszó a célfolyosó mellé úszott, ám a kötél alatt átbújva korrigáltak, tehát nem vágták le a pályát, nem úsztak kevesebbet, csupán irányba álltak, azaz a kötél egyik oldaláról átmentek a másikra áll a beszámolóban.

Gellért Gábor szövetségi kapitány a pályatévesztést nem vitatta, ugyanakkor elmondta, az óvásban is arra helyezték a hangsúlyt, hogy felháborítóan nívótlanok a verseny körülményei, a pálya például nem volt rendesen kijelölve.

– Én mindent megtettem ma, nem tehetek róla, hogy nem tájékoztattak bennünket előre a két sárga bójáról a végén. Jellemző, hogy öten úsztunk rossz irányba. A lényeg, hogy amit terveztem, azt meg is csináltam. Ismét bizonyítottam magamnak, hogy tudok küzdeni a végsőkig, kikerültem minden konfliktust, az összes verekedésből kihúztam magam, inkább odébb mentem, csak az úszásra koncentráltam   nyilatkozta Risztov Éva.

A férfiak 10 kilométeres versenyében az olimpiai induló Papp Márk a 10., Székelyi Dániel a 13., Rákos Patrik pedig a 25. helyen végzett a 35 fős mezőnyben.