hirdetés

Lőrincz Tamás aranyérmet nyert a kazahsztáni olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, a férfi kötöttfogásúak 77 kilogrammos versenyében. Ez a 32 éves magyar sportoló negyedik vb-érme karrierje során, világversenyeken pedig összesen 13 dobogós helyezése van, amivel magyar rekorder lett.

 

Élete első vébé aranyát hozta össze a magyar birkózó. Lőrincz üzbég, ukrán és litván ellenfelét legyőzve jutott el a legjobb négybe, ahol a kazah Askat Dilmuhamedovot verte nagy csatában. A döntőben a svéd Alex Michel Bjurberg Kessidisszel került össze, az első percek taktikus küzdelmet hoztak, de Lőrincz ezt a tanácsot is kapta a szőnyeg mellől, hogy nyugodtan kezdjen.

A magyar volt aktívabb, így a svédet küldték földre másfél perc után, amiből sikerült is akciót csinálni, viszont Kessidis veszélyesen visszatámadott, ám szabálytalanságból kezdte meg a mozdulatsort, így hosszas tanakodás után elvették a pontjait és meg is intették. 6-0-ra vezetett ekkor Lőrincz és egy karnyújtásnyira került a győzelemtől.

Olimpiai ezüstérmesünk újra lentről támadhatott, megcsinálta a kétpontos akciót, így hamar lezárta a döntőt, 8-0-ra, technikai tussal nyert, életében először világbajnok a magyar birkózó.

Fel se fogom, annyira gyorsan történt minden. Egy pillanatra sem rémültem meg, mert éreztem, hogy lábat fogott, meg rám is akasztott – de végül is nem is arra adták az intést, mert egy másik helyzetben is lábat fogott. Tudtam, hogy ha reburból lent tudom tartani, kértem edzésen az embereket, hogy próbáljanak meg felállni, mert kissé elhanyagoltam ezt a fogást, amivel végül világbajnok lett. Tudtam, hogy nagyon sok ember ellen nagyon jó fegyver lesz – mondta Lőrincz.

A magyar kötöttfogásúak három éremmel és két kvótával zártak a kazah fővárosban.