hirdetés

A Belgrádban élő magyar sakkozó Rapport Richárd döntőbe jutott a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) Grand Prix-sorozatának második, belgrádi állomásán. A tét nem kicsi, ha nyer Rapport akkor kihívhatja a norvég Magnus Carlsent.

 

A magyar nagymester az elődöntős párharcban szerdán világossal legyőzte francia riválisát, Maxime Vachier-Lagrave-ot, így a csütörtöki második partiban, amikor ő vezette a sötét bábukat, már a remi is elegendő volt számára a fináléba kerüléshez. A felek a 64. lépésben, csaknem hatórás küzdelem után egyeztek meg döntetlenben.

A magyar nagymester a fináléban az orosz Dmitrij Andrejkin és a holland Anish Giri közötti másik elődöntős párviadal győztesével találkozik. Köztük két döntetlen után pénteken rövidített játékidejű partik döntenek, vagyis a magyar játékos egy nappal többet pihenhet. A döntő első mérkőzését szombaton, a másodikat vasárnap rendezik.

A Grand Prix-sorozat három tornából áll, Berlinben kettőt, Belgrádban egyet rendeznek, de a teljes 24 fős mezőnyből mindenki csak kettőn szerepelhet. A szerbiai verseny után, március 21-től április 4-ig újfent a német főváros lesz a házigazda. A 25 éves Rapport a februári, berlini nyitányon a harmadik helyet szerezte meg, a következő alkalommal nem játszhat.

Összesítésben a GP-sorozat két legjobbja helyet kap a világbajnokjelöltek nyári tornáján, amelynek győztese kihívhatja a világbajnok norvég Magnus Carlsent.

Minden egyes GP-viadal összdíjazása 150 ezer euró (mintegy 53 millió forint), a győztest 24 ezer euró illeti meg. A második hely 18 ezer eurót ér, a harmadik helyezett pedig 12 ezer euróra számíthat.

Ha Rapport nyerni tud Szerbiában, megvan az esélye, hogy az első két helyezett közé kerülhessen.

 

(Balu )