hirdetés

Világörökségi napot rendeznek szombaton a Fertő-tó környéki településeken abból az alkalomból, hogy a térség 15 éve vált a világörökség részévé. Tíz településen lesznek kulturális, szabadidős és gasztronómiai programok, a rendezvény kiemelt témája az ősi mesterségek bemutatása.

A világörökségi napot a Fertő tó magyar oldalán több mint tíz éve szervezik meg annak emlékére, hogy a tájegység 2001 decemberében világörökségi címet kapott. A hagyományoknak megfelelően a részt vevő tíz település bemutatja saját értékeit, látnivalóit, emellett idén az érdeklődők egy-egy hagyományos mesterséggel is megismerkedhetnek. A világörökségi nap megnyitó ünnepsége a nagycenki Széchenyi-kastélyban lesz szombat délelőtt. A Széchenyi-emlékhelyek megtekintése mellett többek között a szövés, seprűkészítés, kosárfonás nyújt majd elfoglaltságot a látogatóknak.

Fertőbozon például fel lehet menni a kilátóhoz, amelyet még 1802-ben gróf Széchenyi Ferenc építtetett József nádor látogatása emlékére. Ott a Fertő tavi nádasok hasznosításáról, a nádaratásról lehet majd bővebb információhoz jutni. Kísérőprogramként a XV. Bodzavirág Fesztivál is csatlakozik a világörökségi naphoz. Néptáncbemutatók, koncertek lesznek, valamint bodzából készült szörpöket, süteményeket is lehet majd kóstolni. A fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne látható kortörténeti kiállítás szintén várja az érdeklődőket, a régészet mesterségét ismertetik meg a vendégekkel, emellett múzeumlátogatásra lesz lehetőség. Hegykőn egy több mint százesztendős egykori lakóházban höveji csipkemúzeum nyílt még tavaly, emellett régi halászeszközöket mutatnak be szombaton a gyógyhatású termálvizéről is ismert faluban.

Kísérőrendezvény még a Fertő-tekergő is. A Fertő tó magyar és osztrák oldalán egyaránt haladó kerékpártúra hossza 117 kilométer. A résztvevők szombat reggel 9 órakor indulnak Hegykőről, és oda is érkeznek majd vissza késő délután. Idén is lehet majd pecséteket gyűjteni a világörökségi nap helyszínein, akik legalább három település valamelyik rendezvényét meglátogatják, azok között nyereményeket sorsolnak ki. A programok zárása Fertődön lesz a Soproni Testvériség néptáncegyüttes fellépésével.