hirdetés

Megúszták a dutyit a FIFA és UEFA ex-vezérei. Így sem Platininek és sem sem Blatternek nem kell nagyon aggódnia és mondhatjuk olcsón megúszták. A svájci vádhatóság felfüggesztett börtönbüntetést kért a vádlottakra.

 

Húsz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kért a svájci ügyészség Joseph Blatterre és Michel Platinire, a Nemzetközi (FIFA), illetve az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) volt elnökére.

A svájci Bellinzonában egy hete kezdődött per során a két sportvezetőt – más szabálysértések mellett – azzal vádolják, hogy megkárosították a FIFA-t azzal a kétmillió svájci frankkal, amelyet Platini 2011-ben kapott az 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért. Utóbbira a felfüggesztett szabadságvesztés mellett 2,2 millió svájci frankos pénzbírság is vár.

Az ügyre 2015-ben derült fény, a FIFA akkor hűtlen kezelésre hivatkozva – miután a kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt – Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Ezt később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évre csökkentette. Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltása októberben járt le, de aztán életbe lépett az a hat év és nyolc hónapra szóló büntetés, amelyet egyéb szabálytalanságok és törvénysértések miatt tavaly márciusban szabott ki rá a FIFA etikai bizottsága.

A 86 éves Blatter és a 66 esztendős Platini folyamatosan tagadja az ellenük felhozott vádakat, mondván, az üzletről 1998-ban szóbeli megállapodást kötöttek. Az ítélethirdetésre várhatóan július 8-án kerül sor.

 

( Horváth Sz.)