hirdetés

Nem lesz Pécsnek futball új és szép stadionja. Állítólag azért nem valósult meg a projekt, mert a pécsiek többsége az építkezések ellen volt és semmi köze ahhoz, hogy brutális megvonásokat mintegy 750 milliárd spórolós költségvetést jelentettek be évvégéig. Érdekes magyarázat.

A Nemzeti Sport írása azt magyarázza el az olvasóknak, miért nem épül meg az a 8000 ezer fős pécsi stadion, amely előkészítésének a kormány nyári határozataszerint Kásler Miklós és Bártfai-Máger Andrea a lettek a felelősei, Varga Mihálynak pedig a szükséges források biztosításáról kellett gondoskodnia.

Az írás egyébként egy másik magyarázatot is említ, eszerint a tervek módosításának oka költségvetési átszervezés. A Magyar Közlönyben december 24-én jelent meg, hogy visszavonják a Pécsi Mecsek Futball Club új stadionjának előkészítéséről és megvalósításáról szóló kormányhatározatot.

Kitértek arra is, hogy a stadionhoz kapcsolódó telekvásárlást szeptember végére tervezték, „a terv azonban nagyon lassan haladt előre, sőt, a végén már sehogyan sem.” Felidézték, hogy Hargitai János KDNP-s képviselő azt mondta korábban a Népszavának, hogy ha a város nem akarja a stadiont, akkor a kormány nem fogja erőltetni.Apró bökkenő, hogy Hargitai ezt tavasszal mondta, amikor Mellár Tamás ellenzéki képviselő petíciót indított, amelyen a 444 szerint néhány ezren vettek részt, és 80 százalék nem támogatta stadionépítést. A beruházást megerősítő kormányhatározat pedig júniusban jelent meg. A város ellenzéki önkormányzata egyébként támogatta a stadionépítést, hiszen azt lényegében ingyen kapta volna.

A rekordméretű költségvetési hiány és a helyreállítási alap késése miatt december elején jelentette be a kormány, hogy 350 milliárd forint értékben elhalaszt beruházásokat. Karácsony előtt néhány nappal a Pénzügyminisztérium bejelentettmég egy 755 milliárdos kiadáscsökkentő csomagot.

Az Esti Újság úgy tudja korábban komoly Fideszes belharcok mentek azért Pécsett, hogy a stadionra kapott pénzt ki kezeli, ki felügyeli.

(CsT)