hirdetés

A világranglista ötödik helyén álló Uruguay 2-1-re legyőzte Magyarországot. A kétszeres világbajnok az első félidőt megnyomta, a legjobbjaival állt fel, ennyi elég is volt. Kérdés nekünk ez a teljestmény ire lesz elég Cradiffban. A Puskás valóban pazar lett igaz ennyi pénzből ez alap. Az azonban sajnálatos, hogy szemeteseket nem nagyon tettek ki a szurkolóknak.

 

A stadionban pedig ott voltak a határon túli magyarok is, sőt egy erdélyi vezérács a kezdőkörben is ott lehetett, Alsósófalváról, aki természetesen a tetőszerkezetnél segített. A Dunaszerdahelyről érkező gyerekek pedig elénekelték a futballpályákon a nemzeti összetartozás egyik szimbolikus dalává váló Nélküledet. Nagyjából 60 ezren csatlakoztak hozzájuk, hátborzongató volt.

Az építésért felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs volt csak a kezdőkörben, Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök pedig a VIP-ből figyelte.

66 év telt el a Népstadion átadása után, mire az új és impozáns, a legjobb kategóriába sorolt Puskás Aréna megnyithatta kapuit az előző helyén. A közelmúlt legnagyobb ásza a 97-szeres válogatott Gera Zoltán pedig végérvényesen búcsút vett. Ő játszott hasonló stadionokban, ennyi ember előtt, de ilyen modern körülmények között itthon már nem léphetett pályára. Megszólalt a „Gera Zoli, Gera Zoli”-kórus. 26 gólt lőtt a válogatottban, nehéz elfeledni azt, amelyiket Portugáliának suhintatta be a lábak között Lyonban, de előttem volt egy ollózása is, amikor San Marino volt az ellenfél.

Gera Jézus Krisztussal kezdte a köszönetmondást, a szurkolókkal fejezte be. Övé volt a kezdőrúgás is, illetve az orosz Nyikita Szimonjané, aki 66 éve augusztusban a Szpartak Moszkva színeiben a pályára lépett.

A kapu mögött látva a magyar szurkolótábort, a marseille-i emlékek jöhettek elő sokakban, az az Eb-mérkőzés jó három éve volt, és az utolsó percekben sikerült az egyenlítés Izland ellen: 30 ezren szurkolták ki az 1-1-et. Akkor irigykedtünk a felújított, egyedi hullámokkal rendelkező Velodrome-ra, mert nem volt olyan stadionunk.

Ebben a Eb-selejtezőben két tekintélyes győzelmünk már volt (a vb-második horvátokat 2-1-re és a walesieket 1-0-ra megvertük a Fradi-pályán), de feltétlenül kell egy harmadik Cardiffban kedden, hogy ebben az atmoszférában ne csak az ukránok részesüljenek a jövő évi Eb-n júniusban. Vagy mehetünk a vigaszágra a Nemzetek Ligájában ami a legrosszabb forgatókönyv.

A stadion papzar. Azonban úgy tűnik vagy kapkodás vagy feledékenység is bezavart a szervezőknek. A több tízezer szurkoló és a velük járó szemét, hulladék elhelyezéséről sajnos elfeledkeztek.  Több rutinos és az olasz bajnokságokat rendszeresen követő szurkoló ismerősünk is jelezte, hogy ez így azért gáz lett. Az egyik így kommentálta a helyzetet.

Nos Nápolyban, ha sztrájkolnak a szemetesek, akkor  ott ennél is jobb a helyzet, mint most itt.