hirdetés

Picit reménykedhettünk, hogy ma még valami meglepetés során érmet szerezhettünk volna Rióban a hegyikerekesek közt. Azonban a 24. helyen végzett Parti András, az utolsó riói magyar induló a hegyikerékpárosok terepversenyében az olimpia zárónapján.

parti_andrasRióban egész éjszaka és még vasárnap délelőtt is esett az eső, de a Deodoro régióban kialakított pálya ezzel együtt jó állapotúnak tűnt. Nagy tömeg gyűlt össze a rendkívül változatos – meredek emelkedőkkel, lejtőkkel, sziklás szakaszokkal tarkított – útvonal mentén, és nagy lelkesedéssel hajtotta-űzte a kerekeseket, miközben a rajt-cél területen folyamatosan szólt a rockzene, a dombok fölött pedig két helikopter követte a történéseket.
Parti a rajt után a mezőny hátsó részében hajtott, de az első kör felénél már 30., a végén pedig 28. volt, 1:17 perces hátrányban az élbolyhoz képest. A következő körben még előrébb tudott kerülni, 24.-ként haladt át a célvonalon 2:12 perccel az élen tekerő, tavaly és idén is világbajnok, Pekingben harmadik, Londonban második Nino Schurterhez képest.
A harmadik körben a svájci és a címvédő, idén vb-ezüstérmes cseh Jaroslav Kulhavy lerázta magáról az élboly többi tagját, csak a spanyol Carlos Coloma Nicolas tudott mintegy 50 méterrel lemaradva valamennyire velük tartani, miközben Parti, a Waberer’s Evopro MTB Team 33 éves kerekese ismét előrébb került: a 21. helyen kezdte meg – csaknem háromperces hátrányban – a negyedik kört. Az viszont nem jól alakult a számára, 33.-ként ért vissza a sajtólelátó elé, és öt és fél percre nőtt a lemaradása.
Az élen egyre inkább az elmúlt évek két legjobb kerekesének különviadala alakult ki, mögöttük a spanyol Colomához csatlakozott a francia Maxime Marotte. Parti az ötödik körben ismét nagyon jól ment, több ellenfelét utolérte, hat perc hátránnyal a 28. helyen haladt, majd továbbra is jó tempóban tekert, s igyekezett további kerekeseket befogni, ami sikerült is neki.
Az utolsó, hetedik körét 25.-ként kezdte meg bő hét perccel az élen tekerő Shurterrel szemben, aki a hatodikban robbantott, otthagyta az elfáradó Kulhavyt, és már csak azzal kellett törődnie, hogy a tempóját tartani tudja. Harmadikként a spanyol Coloma ért a célba, míg a verseny magyar résztvevője nagy hajrával 24. lett, egészen kicsivel lemaradva a 23.-tól, a győzteshez képest 7:52 perces hátránnyal.
Parti Pekingben 23. volt, Londonban pedig bukott, így nem ért célba.