hirdetés

Egyedül a fiatal MTK-s, Bese Barnabás a meglepetés a magyar futballválogatott utazó keretében. Ő ugyanis egy trikolóros meccset sem játszott még a kerettel. Az Európa-bajnokságra készülő és utazó magyar labdarúgó-válogatott keretében amúgy nagy változás nincsen, így a korábban kisebb sérüléssel bajlódó Elek Ákos is bizalmat kapott Bernd Storck szövetségi kapitánytól. Így ő is és Gera is utazik Franciaországba az Eb-re. Öt játékost pedig a bajnok Fradi ad, ami egyben elismerése is a klub jó munkájának.

magyar válogatott-m,ti

A német szakember kedden az ausztriai edzőtáborban mondta el, hogy utolsó szűkítésénél a 29 fős keretből Megyeri Balázs (Getafe), Kocsis Gergő (Puskás Akadémia), Vida Máté (Vasas), Sallai Roland (Puskás Akadémia), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin) és Korcsmár Zsolt (Vasas) került ki. A 23 fős kereten csak sérülés vagy betegség esetén lehet változtatni. Erre az első csoportmérkőzésig van lehetőség, s csak abban az esetben engedélyezett, ha az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) orvosi bizottsága jóváhagyja.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Király Gábor (Swietelsky-Haladás), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig)

Védők: Fiola Attila (Puskás Akadémia), Bese Barnabás (MTK Budapest), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Juhász Roland (Videoton FC), Lang Ádám (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan), Korhut Mihály (DVSC-Teva)

Középpályások: Elek Ákos (DVTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Nagy Ádám (Ferencváros), Kleinheisler László (Werder Bremen), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Pintér Ádám (Ferencváros), Stieber Zoltán (Nürnberg)

Támadók: Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Szalai Ádám (Hannover), Németh Krisztián (al-Gharafa), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Böde Dániel (Ferencváros)

A 23 fős Eb-keret egyik legérdekesebb momentuma – derül ki az MLSZ honlapjáról –, hogy Bese Barnabás személyében egy abszolút újonc is ott lesz Franciaországban, az MTK védője még soha nem lépett pályára az A-válogatottban.

Bernd Storck szövetségi kapitány a kerethirdetést követően azt nyilatkozta, hogy az ausztriai edzőtáborba meghívott 29 futballista megérdemli, hogy a csapatban legyen, mert kivétel nélkül kitűnő játékosok. Hozzátette a mester, hogy nehéz döntést kellett hozni, viszont hangsúlyozta, hogy az ajtó továbbra is nyitva áll mindenki számára, hiszen ősztől újabb nagy feladat vár ránk, ekkor kezdődik a vb-selejtező sorozat – mondta a kapitány.

Az UEFA-nak leadott hivatalos Eb-keretben a torna kezdetéig egy cserére van lehetőség, de kizárólag abban az esetben, ha valamely játékos frissen szerzett sérülés miatt nem tud pályára lépni a kontinensviadalon. Ha egy válogatott élni kíván ezzel lehetőséggel, akkor az UEFA orvosi stábja megvizsgálja a sérült játékost, és jóváhagyása esetén van lehetőség új labdarúgó nevezésére.

A magyar válogatott a június 10-án kezdődő Európa-bajnokság előtt, e hét szombatján még pályára lép egy felkészülési mérkőzésen a németek ellen (Gelsenkirchen, 18.00), és ezen a mérkőzésen már a végleges Eb-keret labdarúgói szerepelnek majd. Az Eb-re 44 év után kijutott magyar válogatott szombaton 18 órakor a világbajnok német csapattal találkozik Gelsenkirchenben. Az Eb-n június 14-én elsőként Ausztriával csap össze Bordeaux-ban, majd négy nappal később Marseille-ben Izlanddal, végül 22-én Portugália lesz az ellenfele Lyonban.