hirdetés

Áll a bál a síelőknél pestiesen miondva. Három tehetséges válogatott versenyző így izraeli színekben versenyez tovább. Az ügy hátterében egy Eu-s orvosi papír áll. Szőllős Barnabás, Szőllős Benjámin és Szőllős Noa országváltási ügye elgondolkodtató és egyben elképesztő is.
szöllősi gyerekekA fiatalok tavaly egy olyan, a válogatott csapatorvosa, doktor Tállay András által kiállított igazolással versenyeztek, amelyet osztrák sportorvosi alapján állított ki a doki. (Szőllősék Ausztriában edzenek.) Ezt a magyar szövetség (MSíSZ) előbb elfogadta, majd a magyar bajnokság után – amit Barnabás és Benjámin lesiklásban megnyert – rájöttek, hogy mégsem jó. Arra hivatkoztak, hogy nem volt érvényes sportorvosi engedélyük, csak igazolásuk, és előbb tavasszal, majd a fellebbezés után ősszel az eljárási hibák miatt megismételt eljárásban is elmeszelték a sízőket.

Barnabást és Benjámint végül kilenc hónapra tiltották el a versenyzéstől, Noát felmentették, Szőllős Péter, a gyerekek apja, egyben egyesületük vezetője kétéves eltiltást kapott, a klubot egy évre kizárták a szövetségből. Szőllősné Deák Dóra, a versenyzők édesanyja elismeri, hibázott, amikor az osztrák sportorvosit vitte be a szövetségbe, de ilyen mértékű büntetést doppingvétségért szoktak kiszabni, nem hiányzó dokumentumok miatt.

Az általa indított petíciót az eltiltás törléséért több százan írták alá a magyar síelőtársadalomból.

Érdekes adalék, hogy a válogatott keret orvosa minősítette makkegészségesnek őket, majd az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgatója nyilatkozatban jelentette ki, hogy az EU-s sportorvosi az itthonival egyenértékű. Tállay doktor az eljárás során tett tanúvallomásakor egyenesen azt mondta, hogy „messze a legtöbbet szűrt gyerekekről van szó. (…) Kb. Liu Shaolin Sándor, és Cseh Laci mennek ennyi vizsgálatra.”

Mindezt a szövetség fegyelmi bizottsága egy 2004-es kormányhatározatra hivatkozva lesöpörte, és úgy látja, a sportolók a magyar bajnokságon sem indulhattak volna, és a NOB-ösztöndíjra sem lettek volna jogosultak. Szőllősék, amikor megtudták, hogy gond van az osztrák engedéllyel, elmentek magyar sportorvosit csináltatni, de ezt már nem fogadta el az MSíSZ.

(forrás: Magyar Hírlap )