hirdetés

Botrány, hogy mennyi pénzbe kerül a Magyar Tenisz Szövetség megmentés és, hogy a felelőtlenül gazdálkodó felelősök még ma sem gyanúsítottak. Már 4,9 milliárdnál jár a Magyar Tenisz Szövetség adósságrendezésére szánt keret amihez lehet még kell majd 19 milliárd is. Lázár János vezérletével tehát próbálnak rendet tenni az új szövetségi vezetők, de valahogy se gyanúsított, se letartóztatás nem történt eddig pedig súlyos milliárdok tűntek el. Reméljük nem azért késik a felelősségre vonás, mert a korábbi elnök maga is Fideszes politikus.

 

A Magyar Tenisz Szövetség elnöki székébe 2020 júliusában ült bele Lázár János, aki a 2011 januártól regnáló, szintén fideszes politikust, Szűcs Lajos váltotta. A csere azért vált elkerülhetetlenné, mert a korábbi vezetés 3,8 milliárd forint tartozást halmozott fel – a szervezet legjelentősebb hitelezőinek listáját itt tettük közzé. Lázár tehát rendet teremteni érkezett, azóta tart a konszolidáció, amelyhez az állam tavaly augusztusban 2,5 milliárd forintot biztosított.

Az egyik internetes portál birtokába jutott a szövetség megbízott pénzügyi biztosának 2021. október végi jelentése, amelyből kiderül,
a bő egy év alatt konszolidációra költött összeg a korábban a sajtóhírekben megjelent 3,8 milliárdos tartozást is jóval meghaladja, mára mintegy 4,9 milliárd forintra duzzadt. Ráadásul a szövetség maga tudatta, hogy újfent nincs fedezete. Sőt itt még nincs vége a bajnak. Még beeshet egy 19 milliárdos csekk is, de ott még pereskedünk.

Annak ellenére nincs elég pénz a szövetség számláján, hogy egy másik dokumentum szerint az MTSZ az Emberi Erőforrások Minisztériumától az idén márciusban kivételes államtitkári engedélyt kapott arra, hogy a Kiemelt Sportágfejlesztési Program (KSF) teljes 360 milliós összegét, sőt egy további extra 300 milliós támogatást ne a 2021-es KSF-re – azaz ne egyesületi programra, támogatásra, versenyekre –, hanem konszolidációra költhesse.

De hol van még a vége az előző vezetés fura és eszetlen pénzköltésének ? Ráadásul az igencsak bosszantó, hogy egyértelmű, hogy bűnügyek sokasága történt az MTSZ korábbi érájában de egy gyanúsított sincs még, sőt az őrizetbe vételek is rendre elmaradnak, ami fura. Máskor más ügyben ilyenkor már tele van a rabomobil.

A jelenlegi 4,9 milliárdos hiány tetézheti több per végkimenetele is. Egy ez az összeg lazán növekedhet 19 milliárddal is. Azaz az előző vezetés ténykedése elérheti a 25 milliárdos hiányt is, amiből azért két szép nagy futballstadion is épülhetett volna. Vagy sok sok uszoda, óvoda, bölcsőde.

Perlekedik a bolgár tanácsadó cég, a BNI Networks International. A bolgár cég teljes követelése 1,07 millió dollár (e pillanatban ez mintegy 342,4 millió forint). Az ügy jelenleg a mediációs eljárási szakaszban tart, de alighanem a BNI a szerződés szerint a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara előtt választott bírósági eljárást kezdeményez majd.

A korábbi főtitkárral, Richter Attilával és az őt követő megbízott főtitkárral, Juhász Gáborral zajló munkaügyi, illetve a 2020-ig megrendezett nemzetközi versenyek szervezésével megbízott A-Z Tenisz Produkció Kft.-vel folyó polgári peres eljárások végkimenetele is kérdéses. Ám itt a szövetség követel tetemes kártérítést, a három féltől összességében mintegy 1,64 milliárd forintot.

A FED Kupa-rendezés lehet a legnagyobb tétel az összes közül, ám a pénzügyi biztos jelentéséből az is kiderül, a jogtulajdonos Nemzetközi Tenisz Szövetséggel (ITF) folytatott per esetleges kártérítési összegét perveszteség esetén „feltételezhetően” nem az MTSZ-nek, hanem a magyar államnak, azaz az adófizetőknek kell majd állniuk. A FED Kupát még az MTSZ előző vezetése pályázta meg és nyerte el 2019-ben. A megállapodást az ITF-fel a Nemzeti Sport Ügynökség (NSÜ) részéről az akkori igazgató, a szövetség részéről Szűcs Lajos írta alá. A 2020-as, a 2021-es és a 2022-es tornára az állam összesen 20,6 milliárd forintos támogatást garantált, ami jelentős részben az egy tornára vetített 8 millió dolláros (2,56 milliárd forintos) jogdíj és a 12 millió dolláros (3,84 milliárd forintos) pénzdíj, három évre összesen 60 millió dollár (vagyis 19,2 milliárd forint) fedezetét jelentette.

( Predrag M.)