hirdetés

A kilencszeres olimpiai bajnok jamaicai Usain Bolt, illetve honfitársa, Elaine Thompson a favorit az év legjobbja címre a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél.

bolt usainAz IAAF szerdán hozta nyilvánosságra három-három fős szűkített listáját. A férfiaknál a Rióban – akárcsak négy éve Londonban, illetve 2008-ban Pekingben – triplázó, 100 és 200 méteren, valamint a 4×100 méteres váltó tagjaként aranyérmes Bolt mellett az 5000 és 10 ezer méteren négy évvel korábbi győzelmét megismétlő brit Mo Farah, valamint a 400 méteren a legendás Michael Johnson 17 éves világrekordját megdöntő dél-afrikai Wayde van Niekerk a jelölt.

A nőknél az olimpián két sprintszámban győztes Thompson, illetve a 10 ezer méter 23 éves világcsúcsát az atlétikai versenyek nyitónapjának első döntőjében átíró etióp Almaz Ayana, valamint a kalapácsvetésben világrekorddal győztes Anita Wlodarczyk közül kerülhet ki a győztes.

A végeredmény úgy alakul ki, hogy az IAAF végrehajtó bizottságának voksai 50 százalékban, az IAAF további tagjainak szavazatai 25 százalékban számítanak, és ugyancsak 25 százalékot tesz ki a közösségi médiában zajló szavazás eredménye.

A győzteseket a jövő hónapban Monacóban jelentik be.