hirdetés

Nagy reményekkel utazott a hoki csapatunk Kijevbe de sajnos elúszni látszik a titkon dédelgetett feljutási álom azzal, hogy újabb zakóba futottak bele Kógerék. . A magyar jégkorong-válogatott 3-1-re kikapott az olimpiai résztvevő dél-koreai csapattól a kijevi divízió I/A világbajnokság harmadik fordulójában, így második vereségét szenvedte el.

 

hoki magyarRossz hír volt, hogy Vas János megsérült, elrepedt az ötödik bordája hétfőn az osztrákok ellen, így nem vállalta a játékot, és még az is elképzelhető, hogy számára véget ért a vb. Rajna Miklós helyett ezúttal Bálizs Bence állt a kapuban, ő most először kapott bizalmat Kijevben. Jó védekezéssel kezdett mindkét csapat, nem forogtak veszélyben a kapuk. A harmad derekán egymás után kétszer is emberelőnybe kerültek a dél-koreaiak, de gond nélkül sikerült átvészelni a négyperces szakaszt. Később Sagert Kalvin akadályozásért ült ki, Bálizs viszont remekül védett több alkalommal is. A második játékrész elején emberelőnyt kaptak a magyarok, és szűk egy percig kettős létszámfölényben játszhattak, amit ki is használtak: Szirányi Bence lövésébe Kóger Dániel tette bele az ütőjét, így Matt Dalton lábvédői között csúszott a pakk a kapuba. Ezt követően nagyobb sebességre kapcsolt az ázsiai csapat, Bálizs azonban jól állta a rohamokat, nagy helyzetet a magyar csapat alakított ki, ám Galló Vilmos lövése a felső kapuvasat találta el. A dél-koreai együttes a harmad közepén aktívabb volt mint korábban, de nem tűnt igazán veszélyesnek, mégis a 36. percben egy kapu előtti kavarodás után az egyedül felejtett Kim Ki Szung közelről nem hibázott, és egyenlített. A játékrész hajrájában egy magyar előny kimaradt, és végül örülhetett Chernomaz együttese, hogy egyenlő állásnál mehetett az öltözőbe, egy magyar kiállítás után ugyanis az utolsó percben a dél-koreaiak csak Bálizs hatalmas védésének köszönhetően nem vezettek. Csütörtökön a lengyelek ellen lehet javítani Az utolsó szakasz hasonlóan alakult, mint az egy nappal korábbi osztrákok elleni meccsé. A periódus elején közel négy percig hátrányban játszottak a magyarok, ám nem kaptak gólt, a 47. percben azonban egy szerencsés találattal újból a dél-koreaiak vezettek: Sin Szang Hun a hátsó palánkról visszacsúszó korongot éles szögből a rövid sarokra lőtte, és az átcsúszott Bálizs lába és karja közötti parányi résen. Az előnyben nagyon szervezetten és stabilan játszott az ázsiai együttes, míg a magyarok hajtottak ugyan, de még emberelőnyben sem tudtak betalálni. A kitámadó magyarok ellen aztán öt perccel a vége előtt Szin Szang Vu kontrából bevette Bálizs kapuját. A hajrában pedig már hiába hozta le a kapust a kapitány, a magyar válogatott nem tudott faragni a hátrányból.

A dél-koreaiak az elmúlt időszakban nagyon sokat fejlődtek. Amióta az ázsiai ország elnyerte a 2018-as, pjongcsangi téli olimpia rendezési jogát, több tízmillió dollárt költöttek a sportág fejlesztésére, ezen kívül kanadaiakat honosítottak. Szövetségi kapitányuk az a Jim Paek, aki 1991-ben és 1992-ben Stanley-kupát nyert a Pittsburgh Penguins csapatával, a másodedző, Richard Park pedig 14 szezonon át játszott az NHL-ben. A válogatott eddigi legjobb világbajnoki helyezése az összesítésbeli 21. hely volt (2013 és 2016, divízió I-es vb, 5. hely), idén minden bizonnyal ez megdől. A kijevi torna első két helyezettje jut fel a 16 csapatos elitbe, és jövőre a dániai vb-n léphet jégre, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be. Az egy győzelemmel és két vereséggel álló magyarok csütörtökön közép-európai idő szerint 16 órakor a lengyelekkel találkoznak.