hirdetés

Rossz hír a magyar olimpiai csapatnak. Váratlanul megváltoztatta a riói megmérettetésre utazó férfi kajakversenyzők névsorát a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A Magyar Antidopping Csoporttól kapott információk ismeretében két sportoló keveredett gyanúba.

kajak kenu

A MACS jelzése alapján két válogatott versenyző produkált három-három atipikus mintát, ami nem minősül doppingvétségnek, ennek ellenére a csoporttól írásban kapott, és Tiszeker Ágnes, a csoport vezetője által szóban is megerősített információk egyértelműsítik, hogy tiltott szer van a szervezetükben. A versenyzők nevét nem közölték.

Az egyik sportoló mintája annyira alátámasztotta a tiltott szer használatának gyanúját, hogy a mintát a vizsgáló laboratórium továbbküldte a WADA, azaz a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség referencialaboratóriumába, Londonba. A másik kajakos mintája is egyértelműen atipikus eredményt mutat, a vizsgálatot végző laboratórium ezért az ő esetében további mintavételeket és vizsgálatokat javasolt – közölték. A versenyzők ellen a MACS nem indított eljárást.

A hírlevélben kifejtik: a MACS jelzése alapján az MKKSZ elnöksége úgy döntött, hogy precedenst teremt, és újabb szintre emeli a tiszta sportért vívott harcot. Bár a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget, szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak, ezért fegyelmi eljárás indul ellenük és kikerülnek az olimpiai csapatból. Helyükre két másik sportoló kerül.

(Fotó: illusztráció)