hirdetés

A szurkolók és a Ferencváros labdarúgó csapatának tagjai is túl vannak már a BL eufórián, és vigyázó szemeiket a csütörtöki athéni Sztavrosz Niarhosz Foundation Cultural Centerre szegezik, ahol elkezdődik a sorsolás ls kiderül kikkel kerül egy csoportba a Fradi. Az biztos sztárcsapatok jönnek majd az Üllői útra. 

 

Sok lényeges információ már ismert, néhány majd a szerda esti visszavágókon dől el. Az biztos, hogy alapból 26 csapat neve már korábban ismert volt. Három, köztük a Ferencváros kedden csatlakozott a legjobbakhoz, három pedig szerda este játszik a maradék helyekért, de ezeknek a csapatoknak a sikere, vagy kudarca csak a harmadik, vagy negyedik kalapot befolyásolja majd.

1. KALAP: Bayern München (német), 136,0 pont; Sevilla (spanyol) 102,0 pont; Real Madrid (spanyol) 134,0 pont; Liverpool (angol) 99 pont; Juventus (olasz) 117 pont; Paris SG (francia) 113 pont; Zenit (orosz) 64 pont; Porto (portugál) 75 pont.

Akárkinek akármennyi pontja is van, mindig a BL-győztes az első, az EL-győztes a második helyen jut a 32 közé. A maradék hat helyre pedig az UEFA-koefficiens alapján a legjobb hat ország bajnokcsapata kerül. Aztán komoly szempont az is, hogy egy-egy országból közvetlen hányan kerülhetnek fel a BL-csoportkörbe. Jelen pillanatban a spanyolok, az angolok, az olaszok és a németek 4-4, a franciák 3, az oroszok 2, a portugálok, a belgák, az ukránok, a törökök és a hollandok 1-1 helyet kapnak abból a 24-ből, amely selejtező nélkül főcsoportot jelent.

Ez a szám összeadva 26-ot jelent most kivételesen, mivel a BL-győztes és a német bajnok a Bayern lett, illetve az Európa Ligát nyerő Sevilla a spanyol bajnokság 4. helyezettjeként amúgy is jogot szerzett. Ezeket a helyeket az országrangsor alapján osszák el. A fennmaradó hat helyért zajlik a csata. Négyet a bajnokcsapatok kapnak (ide sikerült bekerülni a Ferencvárosnak), kettőt pedig a bajnoki másodikak csatája. A rangsorban az első 15 nemzet indíthat két csapatot. Az utolsó most a horvát bajnokság volt. A Dinamót a Fradi verte ki, a Lokomotiva Zagreb a második körben búcsúzott.

2. KALAP: Barcelona (spanyol) 128,0 pont; Atlético Madrid (spanyol) 127,0 pont; Manchester City (angol) 116,0 pont; Manchester United (angol) 100,0 pont; Sahtar Donyeck (ukrán) 85 pont; Borussia Dortmund (német) 85,0 pont; Chelsea (angol) 83,0 pont; Ajax (holland) 69,5 pont.

Jól látszik, hogy a Barca és az Atlético hiába előzte be a Sevillát, az EL-győzelem ennél többet ér. A két manchesteri klubnak hiába több pontja, mint a Liverpoolnak, utóbbi a bajnok címével harcolta ki az első kalapot.

3. KALAP: Dinamo Kijev (ukrán) 55,0 pont; RB Leipzig (német) 49,0 pont; Inter (olasz) 44,0 pont; Olimpiakosz (görög) 43,0 pont; Lazio (olasz) 41,0 pont; Atalanta (olasz) 33,5 pont.

Ez eddig hat csapat. A szerdai fordulók után töltődik fel nyolcra ez a mezőny. Ha Szoboszlai csapata, a Red Bull Salzburg kiveri a Maccabi Tel-Avivot (az idegenbeli 2-1-es siker után erre nagy az esély), akkor az osztrákok 53,5 pontja miatt ebbe a kalapba kerülnek. Ha az orosz Krasznodar kiveri a görög PAOK-t, akkor szintén ebbe a csoportba kerül a 35,0 pontjával.

4. KALAP: Lokomotiv Moszkva (orosz) 33,0 pont; Marseille (francia) 31,0 pont; Club Brugge (belga) 28,5 pont; Mönchengladbach (német) 26,0 pont; Istanbul Basaksehir (török) 21,5 pont; Stade Rennes (francia) 14,0 pont; FERENCVÁROS 9,0 pont.

Itt még egy hely kiadó. Az biztos, hogy a Slavia Praha-Midtjylland csata győztese biztosan negyedik kalapos lesz. Ha esetleg a Maccabi Tel-Aviv, vagy a PAOK, esetleg mind a ketten szerdán továbbjutnak, akkor a Lokomotiv Moszkva, vagy a Marseille, vagy mindkettő a harmadik kalapba kerül.

Izgalmas lesz. Akárhogy is alakul, sztárcsapatok jönnek Budapestre.

 

(turi)