hirdetés

Nyílt levélben kérte a világhírű operaénekes Miklós Erika, vagy a legendás pólós kapitány Kemény Dénes, valamint Merkely Béla professzor az új főpolgármestert, hogy ne fújja le a 2023-as atlétikai vébét.

 

Miközben zajlanak az egyeztetések arról Budapest új vezetése, a kormány és a Magyar Atlétikai Szövetség között, hogy felépülhet-e a 2023-as atlétikai világbajnokság tervezett budapesti helyszíne, az új atlétikai stadion és sportközpont, a főváros három díszpolgára, Miklósa Erika operaénekes, Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok válogatott-edző és Merkely Béla kardiológus professzor nyílt levélben hívta fel Karácsony Gergely főpolgármestert az atlétikai központ felépítésének, egyben a világbajnokság megrendezésnek támogatására.

Miklósa Erika a 168 Órának így kommentálta a kezdeményezést: „Atletizáltam, versenyeztem régen, ma is futok, imádom a magyar atlétikát, a sportok királynőjét. Azt is imádom, hogy egyre többen futnak Budapesten a szabadidejükben. Nekik is remek terep lesz a ferencvárosi sport- és szabadidőpark. Mellette vagyok. Drukkolok annak, hogy felelős döntés szülessen erről, és elinduljon a fejlesztés” – mondta a művész.

A nyílt levelet az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

“Mi, Budapest díszpolgárai úgy gondoljuk, ez a megtisztelő cím felelősséggel is jár, felelősséggel, hogy felhívjuk a figyelmet közügyekre. Ezért is fordulunk Budapest Főpolgármesteréhez és a Fővárosi Közgyűléshez, hogy egyértelműen erősítsék meg: Budapest városvezetése támogatja a 2023. évi atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését, s ezzel összefüggésben a helyszínéül szolgáló dél-pesti terület rehabilitációját.

Örömmel értesültünk arról, hogy Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely és a Magyar Atlétikai Szövetség pozitív és előremutató egyeztetést folytatott a 2023. évi atlétikai világbajnokság megrendezésével kapcsolatban.

Az atlétikai világbajnokság a világ egyik legnézettebb, legnagyobb presztízsű nemzetközi sporteseménye. A vébé előtt és alatt Budapestre figyel a világ, az esemény hozzájárul fővárosunk ismertségének növeléséhez, amelynek értékét pénzben nem lehet kifejezni.

Mindannyian egyetértünk abban, hogy Budapesten kiemelt szerepet kell kapnia az egészségügynek, a kórházak fejlesztésének, de legalább ugyanennyire fontos a prevenció, a lakossági edukáció, az egyének tudatosabb egészség szemlélete, mindezt annak érdekében, hogy az utánunk következő generációk egészségesebbek legyenek.

A tervezett atlétikai központ ideiglenes lelátókkal bővítve kezdené meg működését a világversenyre, de utána egy lényegesen kisebb lelátójú, hazánkban egyedülálló atlétikai centrum maradna edzőpályákkal, fedett edzőcsarnokkal, és ami legalább ennyire fontos, az egészséges életmód igényeit kiszolgáló sport- és szabadidős parkkal a fővárosi lakosok számára is.

Az atlétikai központ, valamint a sport- és szabadidős park hosszú távon kínálhatna sportolási lehetőséget az egyetemi hallgatóknak – elhelyezkedése miatt elsősorban a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói érintettek –, továbbá a nagyközönségnek, futóknak, a szabadidősport szerelmeseinek.

A világbajnokság tervezett helyszíne sajnos ma Budapest szégyenfoltja. A belvároshoz közeli Duna-parti terület emberektől elzárt, inkább hasonlít egy szemétlerakóra és roncstelepre, mintsem egy élhető környezetre. Ha megvalósul e beruházás, az számos további infrastrukturális és közlekedési fejlesztést von maga után, Budapest egy újabb része válhat méltóvá egy európai világvároshoz, amelynek előnyeiből minden budapesti polgár részesülhet.

Tisztelt Főpolgármester Úr! Tisztelt Közgyűlés!

Mi, Budapest díszpolgárai magánszemélyként, civilként kérjük Önöket, hogy támogassák a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezését, ezzel a dél-pesti zöld park megépítését, így a lepusztult és elhanyagolt Duna-parti övezet rehabilitációját! Érveinket, javaslatainkat személyesen is szívesen megbeszéljük Főpolgármester úrral, állunk rendelkezésére, illetve szívesen képviseljük azokat a Fővárosi Közgyűlés ülésén is.

Tisztelettel:

Miklósa Erika, Kemény Dénes, Merkely Béla

Budapest, 2019. november 21.”