hirdetés

Berki európa bajnoki aranyát elvette az orosz bíró.  A magyar olimpiai bajnokot ugyanis megtévesztették és így időtúllépés miatt büntetést kapott, és elúszott az EB aranya.

 

berki bakuA hatszoros Európa-bajnok Berki a selejtező után a döntőben is a 6,2-es kiinduló pontszámú gyakorlatát mutatta be. Produkciója ezúttal is remek volt, a zsűritől 15,200 pontot kapott, ezzel aranyérmet nyert volna, de mivel háromtizedes büntetéssel – úgynevezett semleges levonással – sújtották, az így kialakult 14,900 pont csak az ezüsthöz volt elég számára.

A 2012-es londoni olimpia bajnokát azért büntették meg, mert nem kezdte el harminc másodpercen belül a gyakorlatát. Mivel csupán két-három másodperccel lépte túl az előírt időhatárt, Sóvágó Lajos szövetségi kapitány szóbeli óvással élt, amit elutasítottak, de a magyar küldöttség írásban is fellebbezett a döntéssel szemben. A felvételek visszajátszása alapján biztossá vált, hogy az indítóóra és a gyakorlat idejét mérő óra nem volt szinkronban. A szervezők magyarázata szerint mindez a televízió-közvetítés miatt történt. A szakvezető elmondta, amennyiben a második óvásukat is elutasítják, további lépéseket tesznek és jogi útra terelik az ügyet.

Berki úgy nyilatkozott, elégedett a gyakorlatával, örül az újabb éremnek, de szeretett volna nyerni.

Boldog vagyok, mert egy mélypontról jöttem vissza, és újra itt vagyok a dobogón, amire nem sokan képesek – fogalmazott az UTE tornásza. A büntetéséről elmondta, szokatlanul gyorsan szólították, és csak a gyakorlata végrehajtása után vette észre, hogy három tizedet levontak tőle időtúllépés miatt. “Ilyen hibát még életemben nem követtem el” – mondta önkritikusan.

Berkinek pályafutása során ez a harmadik Európa-bajnoki ezüstérme. Az előző két kontinensviadalon sérülése miatt nem indult, 2013-ban és 2014-ben pedig egyformán másodikként zárt.