hirdetés

Bronzérmet nyert a magyar férfi párbajtőr-válogatott vasárnap, a riói olimpia vívóversenyeinek utolsó napján. A magyar válogatott kilenc tussal vezetett Ukrajna ellen, de az ellenfél feljött egy tusra. Azonban Imréék megoldották.

vivás rióA Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású csapat a tavaly világbajnoki ezüstérmes dél-koreaiak 45-42-es legyőzésével jutott elődöntőbe, ahol a világranglistát vezető, címvédő franciáktól 45-40-re kikapott.
A harmadik helyért rendezett mérkőzésen a vb-címvédő ukránokkal vívott és nyert 39-37-re.
A találkozón nem jutott szerephez Boczkó Gábor, aki az elődöntőben visszafogottabban vívott. Helyette a tartalék, Somfai Péter szállt be, aki most lépett először pástra Rióban, de jól helytállt. Imre Géza kiegyensúlyozottan vívott, ám az utolsó asszóra Rédli András jött a pástra. Remekül kezdett, ellépett a magyar csapat, de a végén tényleg izgulni kellett, hogy meglegyen a győzelem.

Rédli András így fogalmazott: –Meglepett, elkezdett minden mindegy alapon jönni az ukrán, de a végén bele tudtam lépni, és meglett. Nagyon örülök, ez pályafutásom csúcsa.

A vívók remekeltek Rióban, hiszen Szász Emese és Szilágyi Áron egy-egy aranyat, Imre Géza eddig a meccsig egy ezüstöt, majd most vele együtt a párbajtőrcsapat egy bronzérmet szerzett. Az négy magyar vívóérem, ami kiváló szereplés.

Rédli András és Somfai Péter első olimpia érmét nyerte! Boczkónak volt már egy olimpia érme, 2004-ben a párbajtőrcsapat tagjaként nyerte, míg Imre Géza most már valóságos éremhalmozó az olimpiákon. A 41 éves világ- és Európa-bajnok 2004-ben szintén ott volt Athénban, és 2016-ban egyéni ezüstérmet nyert, míg 1996-ban egyéniben és most csapatban bronzérmes lett. Imrének tehát két-két második és harmadik helye van a nyári játékokról.