hirdetés

Tényleg úgy tűnik, sosem lesz vége a nyári vizes világbajnokság drágulásának, hiszen sorra bukkannak fel a szerződésmódosítások.

vízes vébéA közbeszerzési hatóság oldalán újabb két szerződésmódosítást tettek elérhetővé, igaz, egyik sem mai keltezésű, viszont mindkettő tovább növeli a már így sem olcsó nyári vizes világbajnokság végső költségvetését. Összesen 99,85 millió forinttal drágult a nyári projekt, holott már hónapokkal a rendezvény után vagyunk. 

 

A kisebb tétel, nettó 27,85 millió forint költségemelkedést eredményezett. Balatonfüreden a rendezvényhez szükséges létesítmények tervezése és kivitelezése lett drágább, mivel a nyertes vállalkozótól, a Hanley Service Kft.-től pótmunkákat rendeltek meg. Ezek a következők voltak a feltöltött szerződésmódosítás szerint: 

  • A kültéri stéget szőnyeggel kellett leburkolni. Eredetileg faburkolattal látták el, amire a megrendelő (Bp2017 Kft.) sötétkék szőnyegborítást kért. 
  • “A megrendelő tájékoztatást küldött, hogy azokban a létesítményekben, ahol emberek tartózkodnak, klímaberendezést kell biztosítani.” Ez 54 klíma beszerelését jelentette.
  • VIP területre kellett egy 100 négyzetméteres merev falú sátor. Ezzel az eredetileg tervezett puha falú sátrat cserélték le. 
  • A gyorsított ütemterv szerinti bontás plusz költségeket eredményezett. 

Így a Hanley Service végül majdnem nettó 300 milliót kapott a munkáért. 

 

A másik módosítás a kormány kedvenc őrző-védő cégét érintette. A Valton-Sec ugyanis elnyerte a világbajnokság biztonsági szolgáltatásainak ellátását, a szerződést azonban július utolsó napján módosítani kellett. A dokumentum szerint több ok miatt került erre sor:

  • a FINA Elite és a FINA Masters eredetileg rögtön egymás után kezdődtek volna, végül aztán lett egy hét szünet, ebben az időszakban is szükség volt az őrzés-védelmi feladatok ellátására. 
  • A FINA Mastersen a magyar csapat mérkőzésein az előzetes igényfelmérések alapján nagyobb érdeklődés volt várható, ami szintén többlet szolgáltatás igénybevételével járt. 
  • A FINA Masters vb után a külső rendezvényterületek bontása a tervezettnél nagyobb területen valósult meg, amire szintén pótlólagos szolgáltatást kellett igénybe venni. 

Mindezek miatt a Valton nettó 72 millió több pénzt kapott a szerződésmódosítás szerint. A cég a feladatért eredetileg nettó egymilliárd forintot kapott, ami ezzel a kis “apróval” egészül még ki.