hirdetés

A magyar versenyzők 2 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokság szombati döntőiben. A dobogós helyek közül négy (1-1-2 eloszlásban) született olimpiai számban.

Vajda AttilaA parakenus Suba Róbert kezdte az éremhalmozást, aki a  KL1 200 méter döntőjében a legjobbnak bizonyult. Suba már pénteken is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára, akkor a VL1 200 méteres versenyszámában győzött.

Az épek mezőnyében Takács Tamara szerezte meg az első érmet, kajak egyes 1000 méteren nagy csatában lett második. Ugyanezen a távon a férfiaknál Kopasz Bálint bronzérmet szerzett. Őt követte a Medveczky Erika–Takács Tamara duó, akik az aranyérmet megszerző szerbek mögött közel két másodperccel értek a célba, így ezüstérmesek lettek.

A bronz és az ezüst után pedig jött az aranyérem. A női kajak négyes (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina) 500 méteren végletekig kiélezett csatában előzte meg a fehérorosz négyest a fináléban. Az aranyat egy ezüst követte, köszönhetően a Balla Virág–Devecseriné Takács Kincső kenus duónak 500 méteren.

A nők után a férfiak is megnyerték a K4 500 métert. A Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz Tamás összeállítású csapat óriási versenyzéssel előzte meg a szlovák és a spanyol négyest.

Végül a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros szerzett bronzérmet 1000 méteren, majd ugyanezen a távon, de már kajakban lett második Hufnágel Tibor és Dombvári Bence.

Kenu egyes 1000 méteren Vajda Attila a negyedik lett, így épphogy lecsúszott a dobogóról. A Korisánszky Dávid, Sarudi Pál, Kiss Tamás, Varga Dávid kenu négyes pedig az ötödik lett 1000 méteren.

A többi döntőt vasárnap rendezik:

500 m-es döntők 9.40

200 m-es döntők 12.40

5000 m-es döntők 15.22